Du är här

2017-03-18

Fallhöjden stiger i takt med börsen

Denna krönika framgår ur Aktiespararen nummer 2 2016
Varje dag levererar den twittrande presidenten Donald Trump nyheter som skapar rubriker över hela världen. Men de stora nyheterna sker i det dolda och en sådan är att börserna har börjat visa ett nytt handelsmönster.

Det började redan med Brexit. Marknaderna har vant sig vid att det är centralbankerna som styr kurserna. Men Brexit innebar en kalldusch för Storbritannien där folket sa nej till politikerna och finanseliten. Sedan dess styrs börsen i London av politiska utspel och händelser. När Brexit blir allt mer verkligt så faller pundet och när Brexit blir mindre troligt, stiger pundet igen. Finansaktier och fastighetsaktier i England följer samma mönster vilket, som ringar på vattnet, påverkar övriga aktier.

Centralbankerna var förr i tiden tråkiga institutioner som hade som uppgift att skyffla runt sedlar och mynt mellan bankerna, garantera det finansiella systemet och justera räntan i landet så att inflationen ska hållas nere.

Med början under Alan Greenspan har Fed i USA börjat driva penningpolitik som allt mer påverkar konjunkturen. Och när Lehman Brothers och finanskrisen slog till 2008–2009 så var centralbankerna i Kina, England och USA väldigt aktiva för att kick-starta ekonomin igen, i form av hjärtchocker med likviditet. Det var en taktik som lyckades och centralbankerna har därefter styrt finansmarknaderna. Vi i marknaden har slaviskt följt och försökt tolka varje uttalande från dem och ridit på den uppgångsvåg de skapat när de öst ut likviditet i marknaden.

Men centralbankerna har blivit mer försiktiga och öppet sagt att det nu är dags för politikerna att ta över ansvaret för att stödja världsekonomin med hjälp av finanspolitiska stimulanser. Infrastrukturen i form av vägar, järnvägar, vatten och avlopp är eftersatt i stora delar av världen så behoven är stora. Men eftersom medlen är små kommer staterna att behöva öka skuldsättningen ytterligare.

Donald Trumps löften om stora investeringar i infrastruktur lyfter nu världens börser och han följer egentligen bara den väg som redan utstakats av centralbankerna. Hans drag kommer säkert kopieras av andra länder och det blir allt mer politikernas utspel som kommer i fokus. Men det finns ett problem här. Dagens politiker lyfts allt mer fram av en våg av populism vilket också innebär att de politiker som väljs har allt mindre politisk skolning och erfarenhet, vilket innebär allt fler försöksballonger som kommer brista och sämre krishantering när kriserna väl kommer.

Donald Trump har även avfyrat en missil mot Fed. Via ett brev skrivet av Patrick McHenry, vice ordförande i kongressens finanskommitté, kräver Trump att Fed ska bli mer passiv, åtminstone till dess att Vita Huset utsett ledamöter i Fed som bättre följer Donald Trumps politik. Brevet är häpnadsväckande ur flera aspekter. Men den viktigaste är att Trump i praktiken försöker stoppa den typ av snabba, kraftfulla ingrepp som Fed gjorde efter Lehmankraschen. Det skapar större nedsida vid nästa börsfrossa – en frossa som lätt kan övergå i krasch när det visar sig att dagens skyddsnät inte längre existerar.

Ur ett börsperspektiv är det viktigt att fortsätta följa hur Trumps investeringsplaner fortskrider. Börsen går upp då dessa kommer att stimulera ekonomin. Men räntemarknaden är känslig. Om räntehandlarna får för sig att till exempel muren mot Mexiko ska betalas genom att trycka ut nya obligationer i marknaden, kommer räntorna att stiga. Går den amerikanska 10-åringen upp från dagens 2,5 procent till 3 procent kommer det att börja hämma ekonomin och därmed kyla av börsen. Normalt sett hade Fed plockat upp överutbudet, men nu när Trump gått på krigsstigen även mot Fed så är detta inte längre givet.

Sammantaget innebär detta en fortsatt stigande börs, men också allt större nervositet och fallhöjd …

Anders Elgemyr

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.