Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2013-02-14

ISK är bäst

I min förra ledare skrev jag om hur enkelt och skatteeffektivt det är att öppna ett investeringssparkonto, ISK, bland annat genom att du slipper krångliga deklarationer och endast betalar en schablonbeskattning (för närvarande 0,45 procent) på värdet av portföljen.

”Men”, utbrast då ett antal aktiesparare, ”om vi säljer aktier med förlust, eller inte haft någon värdestegring, är ISK en förlustaffär!”

Sannolikt inte, säger jag då. För det första ligger direktavkastningen på börsen på i medeltal cirka 4 procent. Om du placerar som börsen får du alltså för närvarande 4 procent i ”ränta” på din investering. Utan en ISK skulle skatten enbart på utdelningen ha uppgått till 30 procent av dina 4 procent i utdelning, motsvarande 1,2 procent. Detta innebär att en sparare alltid är en vinnare med en ISK – även i de fall där det inte blivit någon vidare kursuppgång under ett enskilt år.

Sant är förstås att en sparare hade fått mer tillbaka under ett enskilt förlustår eftersom skatteavdraget är 21 procent (14 procent över 100?000 kronor i förlust) utan en ISK. Men du skaffar inte aktier för att förlora pengar. Den som köper aktier och tvingas sälja när kurserna står lågt borde ha funderat på om köpet var riktigt från början.

Det vanligaste är att börsen svänger mellan åren. Att då ena året betala 30?000 kronor i skatt på 100?000 kronor i vinst för att nästa år få tillbaka endast 21?000 kronor på samma pengar vid förlust känns surt – särskilt när skatten i en ISK (om portföljen är värd 1 miljon kronor) hade blivit bara 4?500 kronor om året. Men om räntorna går upp kraftigt då? Tja, om statslåneräntan fördubblas till cirka 3 procent är schablonbeskattningen fortfarande bara 0,9 procent. Jämför då återigen ovan med de 1,2 procent i utdelningsskatt som det blir på en vanlig depå.

Därför tycker jag att valet är solklart. Bespara dig själv och skattmasen en massa jobb genom att skaffa ett investeringssparkonto! Det finns helt enkelt inga bättre alternativ för direktägande i aktier.

Författare Gösta Carlberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.