Du är här

2016-12-24

Uppköp kräver ansvar

Sverige har en av Europas mest aktiva uppköpsmarknader. Aktiviteten på Stockholmsbörsen slås i regel bara av Londonbörsen.

Detta framgår ur en krönika i Aktiespararen nummer 12 2016.

För aktieägarna har detta varit en bra utveckling. Ägarskiften brukar betyda goda uppköpspremier, även om det kan kännas tomt när ett gammalt ägande i ett Astra, Axis, Meda eller Skånska Banken tar slut.

Ändå vill jag påstå att vi aktieägare dragit detta lite för långt. Uppköpet av bromstillverkaren Haldex manar till eftertanke. Efter en utdragen budstrid, där prislappen höjts från 100 kronor till 125, verkar nu tyska Knorr Bremse gå segrande ur striden.

Budet kan falla, om konkurrensmyndigheterna stoppar det eller om Knorr av någon anledning inte får in alla aktier. Det centrala här är i stället de anställdas roll.

Styrelsen, ledningen och medarbetarna var positiva till det bud som ZF, en annan tysk verkstadsjätte, lade på 120 kronor. ZF hade då köpt på sig 20 procent av aktierna. ZF utlovade forsknings- och utvecklingsinvesteringar på 1 miljard kronor om året. Även Aktie­spararna sa ja. En majoritet av aktieägarna tackade däremot nej.

När ZF:s bud därefter föll svängde Haldex styrelse och ZF har nu valt att acceptera Knorrs bud. Så även Aktiespararna. De fackliga representanterna i Haldex-styrelsen väljer då att göra ett eget utlåtande, där de pekar på att Knorrs uppköp leder till förlorade arbetstillfällen och försäljning av verksamheter.

Det centrala här är att ingen bryr sig. Svenska uppköpsregler gör uttalandet helt verkningslöst.

Jag menar att det är ett orimligt förhållningssätt. Sverige är numer ganska ensamt bland våra konkurrentländer om att inte tillmäta anställda någon betydelse vid uppköp, speciellt när de har utländska förtecken. Över hela Europa, såväl som i USA, reagerar regeringarna med förändrade regelverk. När kinesiska Medea köper den tyska robottillverkaren Kuka tvingas de erbjuda de anställda en sysselsättningsgaranti och lova att inte flytta några fabriker på drygt sju år.

I Storbritannien har börsstyrelser numer goda möjligheter att förhala ovälkomna bud från att presenteras för aktie­ägarna, vilket var fallet när Pfizer försökte köpa Astrazeneca för två år sedan.

I USA vill presidenten stoppa förvärv från statliga kinesiska bolag. När det kinesiska statskontrollerade Chemchina köper schweiziska kemijätten Syngenta blir huvudkontoret kvar, genom en speciell bolagsstyrningskonstruktion.

Den i Sverige noncha­lanta inställningen till varnings­ropen från Haldex-facket bör därför mana till eftertanke. En hel del forskning visar att en öppen förvärvsmarknad inte alltid speglar en sund konkurrens och struktur­omvandling till nytta för samhället i stort.

Allt som oftast är det i stället de företag som går att köpas som köps: (I) stora bolag köper mindre, för att de har tillgång till smartare rådgivare; (II) bolag som är skyddade av olika mekanismer köper bolag som har en öppen ägarbild, eftersom de själva inte är utsatt för uppköp.

Andra pekar på att en förvärvspremie kan ses som en förmögen­hets­överföring av bolagets värde till en intressent, det vill säga nuvarande aktieägare.

Intressenter som anställda kan komma i kläm, där de löper risk att inte bara förlora sin sysselsättning utan också att bli av med en mångårig investering i en hel del före­tagsunik kompetens.

Eftersom aktieägarna har en speciellt stark ställning i svensk bolagsstyrning är det rimligt att utkräva att aktie­ägarna också tar ett speciellt ansvar i samband med uppköp.

I stället för att gratulera Carnegie Fonder, som var först med att sälja till Knorr Bremse, borde frågan ställas om det är rimligt att de tjänar kortsiktiga pengar utan att ta ansvar för den ekonomiska utvecklingen i landet i övrigt, trots att spararna i Carnegies fonder bor och arbetar i Sverige och förmodligen räknar med att deras barn också ska kunna göra det.

Och vi som girigt sålde för en femma till över aktiemarknaden? En sådan räcker väl knappt för att gå på en publik toa längre?

Sophie Nachemson-Ekwall

Författare Awave Admin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.