Du är här

2013-12-10

Årsavslutning i dur

När detta skrivs har börsen stigit under ett par dagar. Optimismen tycks alltså vara på väg tillbaka efter att marknaden för en dryg vecka sedan utan tydliga orsaker drabbades av en mindre rekyl. I Sverige befann sig kurserna bra någon procent under rekordnivån från juli 2007 när börsen vände nedåt. Tittar vi på index för de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen hann indexnivån från 2007 till och med passeras.

Nedgången följde ett väl inövat mönster från ett par tidigare tillfällen i höst med ett fall på cirka 3-4 procent som pågår under någon vecka. Därefter vänder kurserna på nytt uppåt och marknaden fortsätter röra sig i den uppåtgående trend som pågått en längre tid.

En viktig ingrediens vid alla tillfällen i höst då avbrott har inträffat i uppgången är ökad oro över vad som ska när Federal Reserve bestämmer sig för att dra ner på sina stimulanser i form av gigantiska obligationsköp.

Just nu är intresset på väg att skruvas upp inför den mäktiga amerikanska centralbankens möte den 17-18 december. Den senaste tidens ekonomiska statistik har ökat sannolikheten att Fed kommer att ta ett beslut om att dra ner något på de månatliga köpen av stats- och bostadsobligationer. Fortfarande är det dock en hel del bedömare som lutar mot att Federal Reserve kommer att vänta någon månad in på det nya året innan steget tas.

Samtidigt tycks marknaden mer och mer ha förlikat sig med tanken att penningpolitiken förr eller senare måste bli mindre expansiv. Det går förmodligen inte att göda marknaden med låga räntor och billig likviditet hur länge som helst. Till slut kommer lågräntepolitiken att skapa nya problem i ekonomin.

I fredags när stark arbetsmarknadsstatistik presenterades i USA reagerade marknaden enligt ett delvis nytt mönster. Vid flera tillfällen tidigare i år har stark statistik följts av en nedgång på börsen eftersom siffrorna skapat en ökad rädsla för stigande räntor. Ny tycks marknaden i stället ha tagit fasta på det positiva med att överraskande många nya jobb skapas i den amerikanska ekonomin och att arbetslösheten rör sig nedåt.

Reaktionen är sund eftersom den tyder på att marknaden nu tagit till sig att penningpolitiken till slut måste bli stramare. Den positiva reaktionen speglar också en ökad tro att förbättringarna i ekonomin kommer att synas i företagens resultat framöver.

Ändå är det ganska klart att marknaden kommer att präglas av en viss nervositet inför Fedmötet om en vecka. Men om inte annat så finns det antagligen utrymme för en positiv reaktionen på börserna när besluten från mötet publiceras och därefter händer inte så mycket mer i år som riskerar att leda till någon större dramatik på börsen. Chansen är med andra ord stor att index jämfört med idag står något högre när året avslutas.

Därmed inte sagt att 2014 kommer att bli ett lika bra börsår som 2013. Tvärtom finns det starka skäl som talar för en betydlig lugnare utveckling framöver. Även om en stramare räntepolitik i bland annat USA inte räcker för att stjälpa börsen så kommer minskade stimulanser att medföra viss motvind.

Företagen måste också upp till bevis. Värderingarna är på många håll höga sett till de aktuella vinsterna och i jämförelse med vad företagen kan väntas prestera under de kommande tolv månaderna. En förutsättning för en stark börs är därför att konjunkturen blir tillräckligt bra för att hoppet om stigande vinster under 2015 och 2016 ska kunna hållas vid liv. Dessutom krävs det förmodligen ganska stora höjningar av en del vinstprognoser för att uppgångar liknande dem vi sett de senaste två åren ska vara möjliga. När olika faktorer vägs samman är det i stället lätt att hamna på standardsvaret att börsen under det närmsta året kommer att stiga med 5-10 procent.

För att den uppåtgående trenden på börsen ska brytas krävs det däremot betydligt sämre nyheter än att räntehöjningar rycker närmare. En större nedgång kan snarare inträffa om marknaden börjar befara att vinstprognoserna är alldeles för positiva på grund av att konjunkturen av en eller annan anledning visar nya svaghetstecken. I takt med att kurserna fortsätter stiga blir det allt viktigare att ha detta hot i tankarna.

Författare Anders Haskel

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.