Du är här

2016-03-01

Handelsbankens nya småbolagsfavoriter

Räntorna förväntas vara fortsatt låga under lång tid framöver. I kombination med låga energipriser och en starkare arbetsmarknad bör detta gynna konsumenterna. Handelsbanken vill därför i sin småbolagslista ha exponering mot konsumentrelaterade bolag snarare än investeringsrelaterade och den starka inhemska marknaden snarare än tillväxtmarknaderna.

Det skriver Handelsbanken i en analys av de svenska småbolagen.

Mot bakgrund av en osäker global efterfrågan och stora skillnader i vinstutsikter mellan olika branscher är det rimligt att anta att volatiliteten i aktiekurserna kommer att vara fortsatt hög under 2016. Handelsbankens nya mmåbolagslista innehåller därför i huvudsak aktier där banken bedömer att risken är förhållandevis låg och där tillväxtutsikterna är goda.

"Värderingen av småbolagen är inte låg i ett historiskt perspektiv (P/E 16x, jämfört med 14x för storbolagen), delvis på grund av bättre exponering mot en stark inhemsk marknad. Likviditetsrisken vid kursnedgångar är förhållandevis hög, varför vi föredrar bolag som vi även är långsiktigt positiva till", skriver Handelsbanken.

De konsumentrelaterade bolagen som ingår är Duni (bordsartiklar för engångsbruk), Evolution Gaming (live casino på nätet), Inwido (fönster och dörrar mot främst privatmarknaden) samt MTG (media och e-sport). 

Den nordiska byggmarknaden lär gynnas av låga räntor, stora infrastruktursatsningar och bostadsbyggande, varför Handelsbanken inkluderar PeabBufab (marknadsledare inom s.k. C-parts som skruvar och muttrar) tas in på listan tack vare en låg värdering och det vinsthöjande förvärvet av Apex. 

Indutrade (förvärvsintensivt teknikhandelsbolag) skapar kontinuerligt aktieägarvärde genom att förvärva mindre bolag till attraktiva värderingsmultiplar, vilket driver vinsttillväxten. Tack vare en imponerande hög och stabil historisk vinsttillväxt inkluderas Intrum Justitia (kredithantering och finansiella tjänster).

Källa: Handelsbanken

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.