Du är här

2017-02-03

Minusräntan kan bli en kalldusch för pensionsspararna

Vissa pensionsbolag vågar inte ens garantera att spararna får tillbaka sitt hela sitt sparkapital, visar Ekonomiekots granskning.– Det här visar att en fri flytträtt behövs i Sverige, säger Aron Sigblad, fondexpert på Aktiespararna.

” Svårare än någonsin för pensionssparare” - läs analysen här

Den 17 februari firar minusräntan två år i Sverige.

Bolånetagarna har kunnat njuta av låga räntor – men spararna har tvingats att ta öka risken för att få avkastning på sina pengar.

Minusräntan ökar också risken för sämre pensioner i framtiden, rapporterar Ekonomiekot i Sveriges Radio. Läs rapport här.

LÄS MER: Så lyckas du med pensionssparandet

Tjänstepensionsbolagen och pensionsförvaltarna placerar ofta en stor del av spararnas kapital i olika räntebärande tillgångar som statsobligationer för att minska riskerna. Men tryggheten har också ett pris. Dålig eller obefintlig avkastning i tider med extremt låga räntor, rapporterar Ekonomiekot.

Vissa pensionsbolag vågar inte ens garantera att spararna får tillbaka sitt hela sitt sparkapital.

Skandia har sänkt garantierna både för tjänstepension och kapitalförsäkringar till 80 procent och Folksam minskat den garanterade delen för nysparande till 80 procent, rapporterar Ekonomiekot.

– Garantinivåerna - de ska ju hänga ihop med avkastning framöver. Det här är en direkt följd av att räntorna har kommit ned, säger Michael Kjeller, chef för kapitalförvaltningen på Folksam, till Ekonomiekot.

– Allt sparande kommer att ge lägre avkastning framöver - det måste man ställa in sig på, Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, till Ekonomiekot.

LÄS MER: Sparproffsens bästa pensionstips

Enligt Mattias Munter bör pensionsspararna ställa in sig på att antingen spara mer eller jobba längre om man inte är nöjd med den förväntade pensionen.

– Oavsett om man har en egen aktieportfölj eller om man har valt fonder så kommer man att behöva ställa in sig på lägre avkastning framöver, säger han.

 – Det här visar att en fri flytträtt behövs i Sverige, konstaterar Aron Sigblad, fondexpert på Aktiespararna - och tillägger:

– Syvende och sist tillhör sparkapitalet spararen, inte pensionsbolaget. En fri flytträtt hade gett spararen en möjlighet att själv slå vakt om sin framtida pension istället för att tvingas hänga kvar i en gammal och omodern lösning.

Givet att befolkningen dessutom blir större och vi förväntas jobba längre går det tyvärr inte förlita sig på att institutioner som banker eller staten kommer ta ansvar för våra pensioner i framtiden, varnar Aron Sigblad.

– Eget ansvar och mer kunskap är nyckeln till en bra pension.

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.