Du är här

2014-05-13

Mot farliga höjder

Veckan har inletts med nya rekordnoteringar på båda sidor om Atlanten. Stockholmsbörsens breda index klev under måndagen upp på en ny toppnivå. Däremot är det någon procent kvar innan index för de 30 mest omsatta svenska aktierna når årets tidigare topp.

New York-börsen steg också till en ny rekordnivå medan däremot teknikdominerade Nasdaq, trots en rejäl uppgång under måndagskvällen, ligger ungefär 5 procent under toppen som noterades i början av mars.

Egentligen är det inget nytt som har hänt. Börserna är fortsatt drivna av en stor tillgång till riskvilligt kapital. Obligationsräntorna fortsätter vara nedpressade. Aktier upplevs av många fortfarande vara den enda vägen till anständig avkastning. Europeiska Centralbanken signaler i förra veckan om ytterligare penningpolitiska lättnader späder ytterligare på intresset för aktier.

Samtidigt lever hoppet om en bättre konjunktur. Tillväxten fortsätter generellt att bli bättre även om det handlar om en långsam återhämtning.

Rapportperioden som är på väg att gå mot sitt slut har visserligen inte varit någon klang- och jubelföreställning. Företagens vinster har inte överträffat förväntningarna men har heller inte varit tillräckligt dåliga för att sänka börsen.

Resonemangen om framtiden släcker inte heller hoppet om bättre tider. Få företag flaggar för en utveckling i negativ riktning. I stället pekar det mesta mot att efterfrågan är stabil och på väg uppåt. Det finns fortfarande goda förutsättningar för att analytikernas vinstprognoser för 2014 i stort sett kan komma att hålla.

Det är tydligt att vi har en situation där optimisterna inte har särskilt svårt att hitta nya argument för att kurserna ska fortsätta upp. Samtidigt blir det allt svårare för pessimisterna att försvara sina ståndpunkter.

Som jag varit inne på i tidigare krönikor spelar det i detta klimat inte särskilt stor roll att värderingarna är höga. Historien har vid ett flertal tidigare tillfällen visat att höga vinstvärderingar lätt blir ännu högre i ett läge där den psykologiska stämningen är den rätta.

Det rådande klimatet leder dessutom till ökad affärsaktivitet på flera andra sätt.

Pfizers försök att komma över Astrazeneca får med all rätta stora rubriker. Om affären skulle gå igenom kommer den att hamna högt på listorna över de största företagsaffärerna genom tiderna. Men detta är bara ett av de mer uppenbara exemplen på att affärsaktiviteten har satt rejäl fart.

I Sverige har vi ju sett exempel på flera andra uppköpsaffärer under vintern och våren och mer kommer antagligen innan vi går in i en viss sommarstiltje. Sannolikt kommer vi snart också att få se ytterligare några nya bolag på börsen. Det är sällsynt att läget är bättre för nyintroduktioner än vad det är just nu.

Allt sammantaget späder på intresset för börsen. Kursuppgången bryts inte av sig själv utan det kommer att krävas en dålig nyhet av ena eller andra slaget för att trenden ska vända nedåt. Och som vi vet inträffar sådana förr eller senare.

Min känsla är att börsen kommit till ett läge där det är dags att bli mer försiktig. Det har blivit försent att generellt kliva in i marknaden, medan det fortfarande finns en del enskilda aktier som är intressant värderade.

Alla som sitter med en fullmatad portfölj bör som jag ser det fundera på vilka aktier som är på väg att bli mest övervärderade och därefter lätta en del på dessa innehav. Det gäller samtidigt att ha en ödmjuk inställning inför börsen. Det går nästan aldrig att lyckas helt med tajmingen.

Om du äger aktier i bra företag som förväntas utvecklas stabilt på lång sikt ska du inte sälja dessa med förhoppningen om att kunna köpa tillbaka dem när de vid något tillfälle framöver kanske står 10-20 procent lägre. Det är få förunnat att lyckas med en sådan tajming av sina affärer och det handlar ofta mer om tur än om skicklighet.

Rätt strategi är snarare vara att skala av lite från de största innehaven. Likviden kan gärna läggas i kassan som en beredskap för de attraktiva köptillfällen som förr eller senare kommer att uppstå.

Författare Anders Haskel

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.