Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2016-06-28

Stökig sommar att vänta

I fredags morse stod det klart att britterna hade röstat för att lämna EU. De kastar sig ut i det okända och vi är många som på ett eller annat sätt kommer att dras med i det politiska kaos som riskerar att uppstå.

Resultatet var oväntat då vi i torsdagshandeln, samtidigt som omröstningen pågick, kunde notera uppgångar i såväl Europa som USA med stöd av optimism kring att Storbritannien såg ut att bli kvar i EU. Vadslagningsfirmorna (som historiskt varit pålitliga vägvisare) trodde in i det sista på ett ”Bremain” och de flesta opinionsundersökningarna pekade också de på att britterna skulle rösta för att bli kvar i EU.  Men i fredags morse stod det alltså klart att så inte blev fallet.

Europabörserna föll kraftigt och sektormässigt drabbades bankerna extra hårt. Såväl brittiska som franska och tyska banker var ner mellan 15-20 procent. Vid öppning i fredags var brittiska banken Barclays ner hela 30 % men repade sig någorlunda under dagen. Således extrema rörelser på börsen vilket också bekräftades av ett volatilitetsindex (VIX) som noterade den största dagliga uppgången sedan Lehmankraschen 2008. Samtidigt föll pundet till den svagaste nivån mot dollarn sedan 1985. Vi såg även stora rörelser i klassiska ”safe havens” där guldet rusade till ny årshögsta, räntorna föll kraftigt på bred front och den amerikanska dollarn stärktes. Rörelser som får anses vanligt förekommande (om än kanske inte av en sådan magnitud vi såg nu) när dessa tre investeringsalternativ får agera tillflyktsort för investerarna.

Ett utträde ur EU kommer främst innebära en svagare ekonomisk tillväxt i Storbritannien, men också i Europa och därmed även till viss del påverka tillväxten globalt.  Den beräknade ekonomiska effekten för EU uppgår till ett tapp på ungefär 0,5-1 procent av BNP. Av global BNP står Storbritannien för cirka 2,3 procent och EU för cirka 17 procent procent. Det är inga höga siffror och den ekonomiska osäkerheten bör därför inte överdrivas. Den politiska osäkerheten anses däremot vara betydligt större och i flertalet länder höjs nu röster för att liknande folkomröstningar ska genomföras. Osäkerheten som råder kring vad politikerna kan tänkas hitta på kommer att ha en klart negativ inverkan på de ekonomiska utsikterna framöver i hela Europa. Risken är överhängande att den redan låga investeringsviljan hos europeiska bolag nu blir ännu lägre när bilden kring framtiden är så pass osäker. Det skulle ha en negativ påverkan på den ekonomiska aktiviteten och i slutändan också innebära högre arbetslöshet.

Många väntar sig samtidigt att centralbankerna nu rycker ut och gör sitt för att bistå med stabilitet på marknaden. Bank of England lär nog krypa till korset och först annonsera ett större program av kvantitativa lättnader och i ett nästa steg sänka räntan till noll, även om de tidigare sagt att räntebeslut endast baseras på ekonomiska fundamenta. Såväl ECB som den svenska Riksbanken har uppgivit att man kommer att följa den framtida utvecklingen noggrant och vara redo att tillhandahålla ytterligare likviditet om så behövs. Att Storbritannien lämnat EU borde samtidigt innebära att amerikanska Federal Reserve tidigast höjer räntan i september även om det ter sig alltmer troligt det inte sker förrän i december. Sammantaget skulle dessa ageranden hos världens centralbanker ha en klart positiv och stabiliserande effekt på marknaden.

En nyckelfråga kommer bli om EU nu kan se till att utnyttja den situation som uppstått till att enas kring vettiga strukturreformer, något som ECB-chefen Mario Draghi länge eftersökt för att få fart på ekonomin igen, eller om politisk oreda kommer paralysera utvecklingen. Helt klart kräver investerarna nu en högre riskpremie för brittiska och europeiska tillgångar än tidigare och en stökig börssommar är nog att vänta. Buckle up!

Carl-Henrik Söderberg

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.