Du är här

2016-04-10

Dyr resa till ruta ett

Förre VD:s fantasilön kritiserades på Elux-stämman, liksom Ronnie Letens dubbla roller som ordförande i Electrolux och VD i Atlas Copco. Den nye VD:n, Jonas Samuelsson, lyste upp föreställningen.

Den grusade affären med GE Applianes, som skulle ha krönt den tidigare verkställande direktören Keith McLouglins karriär hos Electrolux, diskuterades också livligt när Electrolux aktieägare i veckan samlades på Waterfront i Stockholm.

Ett fåtal bittra röster höjdes för att styrelsen inte skulle beviljas ansvarsfrihet mot bakgrund av den fadäs som slutligen GE Applicances-affären kom att utgöra. Flera stämmodeltagare ansåg att det var en skandal att Electrolux hade fallit på målsnöret i en så viktig affär.

Att Electrolux haft dryga kostnader för att uppvakta GE Appliances, utan att affären till sist blev av, det framkom i de svar som Electroluxledningen gav aktieägarna. Att därtill notan blivit extremt kostsam för den VD i form av Keith McLouglin som skulle ha rott affären i land torde inte ha undgått någon. McLoughlin lämnade Electrolux i januari i år.

Trots att McLoughlin inte längre är VD och inte deltog i årsstämman är han kvar i Electrolux. I egenskap av konsult lyfter han numera ett arvode på 2 miljoner amerikanska dollar per år.

Konsultersättningen och McLoughlins sammanlagda ersättning under VD-åren sticker i ögonen, anförde Aktiespararnas Albin Rännar.

Kritiken var också hård från Aktiespararnas sida vad avser ordföranden Ronnie Letens mångsyssleri. Investors VD, Johan Forssell, försvarade nuvarande ordning som innebär att Ronnie Leten samtidigt är ordförande i Electrolux och VD för Atlas Copco. Han har den tid som krävs, ansåg Forssell.

Dock försvarade ingen närvarande den med svenska mått mätt astronomiska ersättning som Keith McLoughlin lyfte under den period han var VD för Electrolux.

Aktiespararna röstade mot de riktlinjer som tillåtit sådana excesser i form av ersättning till McLouglin.

Även om den nye VD:n för Electrolux har samma fasta grundlön som McLoughlin, dvs. 10 miljoner kronor årligen, så tror inte Rännar att Electrolux inom en överskådlig framtid har mage att ersätta sin VD på det sätt som gjordes under McLoughlins tid som VD.

”Jag tror att Electrolux lärde sig en läxa när GE Appliances-affären inte blev av. Trots att man hade en amerikansk VD och betalade skjortan för det så räckte det inte ända fram. Electrolux är åter på ruta ett, men är sannolikt en erfarenhet rikare, om än den var dyrköpt” sade Rännar i en kommentar i anslutning till stämman.

McLouglins efterträdare Jonas Samuelsson som tillträdde 1 januari träffade för första gången ägarna på¨en stämma i egenskap av VD. Den mycket entusiastiske Samuelsson ansåg VD-utnämningen vara ett hedersuppdrag. "Electolux måste vidareutvecklas", sade han bland annat i sitt anförande till stämman.

För första gången på många år hölls alltså VD:s stämmotal på svenska, även om Samuelsson stundvis gjorde sig skyldig till att tala så kallad ”swenglish”.

Samuelsson berättade att Electrolux använder sig av den så kallade Atlas-Copco modellen i syfte att nå stabilitet/fokus, uthållig lönsamhet och riktad tillväxt. Då Electrolux har en ordförande som är VD i Atlas Copco så förstår man hur det kommer sig att managementmodellen återfinns hos Electrolux.

”Om Electrolux når framgång med hjälp av Atlas-Copco-modellen så har du i alla fall en fördel av att ordföranden är dubbelarbetande”, sade Albin Rännar i replik till Johan Forssell på stämman.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.