Du är här

2015-03-26

Fonderna i fokus på Swedbankstämma

Huvudnumret på Swedbankstämman var Aktiespararnas beskrivning av det som föranlett och hittills skett i förbundets pågående grupptalan mot Swedbank Robur fonder.

"Swedbank Robur har misslett och lurat sina sparare under de senaste tio åren genom att ta betalt för aktiv förvaltning som inte varit aktiv”, röt Aktiespararnas ombud, Albin Rännar.

"Roburs VD sade sanningen och vi är tacksamma för det. Uttalandet var som en kastad handske som vi på Aktiespararna inte kunde låta ligga."

Rännar ifrågasatte vidare Swedbanks lednings agerande i frågan om Roburs så kallade ”aktiva fonder”.  ”Det är ett allvarligt hot mot fondspararna det som högsta ledningen i Swedbank tillåter”, sade bland annat Rännar på stämman. ”Financial Times skriver om detta och illustrerar det med Don Corleone, en maffiaboss från filmen Gudfadern”, konstaterade Rännar.

I sin replik till Rännar talade Swedbanks VD, Michael Wolf, länge om Swedbanks tradition av att göra sparandeprodukter tillgängliga för den breda allmänheten. Wolf avrundade med att säga att ”Swedbank vill skydda småspararna”, och tillade: ”Sverige ger kunderna mycket juridisk makt”.

Att Michael Wolf farit med osanning när han påstått att Aktiespararna tagit Robur-frågan till Konsumentverket utan att finna gehör, påpekades av Albin Rännar som berättade för stämman att Konsumentverket på eget initiativ gjort en utredning ur marknadsföringsperspektiv och varnat för att kunder kan vilseledas när Robur marknadsför sina ”aktiva fonder”.

Aktiespararna ville veta hur de stora aktieägarna i Swedbank ser på de affärsrisker som verksamheten inom fondförvaltningen utgör. Besked från storägarna uteblev emellertid.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.