Du är här

2015-04-15

Nytt, fräscht Ericsson

Koncernledningens presentation av Ericsson på årsstämman var suverän och gav stämman guldkant. Men visst märktes det att dramatiken nu tätnar inför SCA-stämman.

Ericssons VD, hållbarhetschef, kommunikationschef och teknikchef tog stämmopubliken med storm.

VD Hans Vestberg pekade på att Ericsson är det enda företag inom telekom som klarat övergången till den mobila digitala världen. Det höga mjukvaruinnehållet gör Ericsson till världens femte största mjukvaruleverantör.

Ericsson har på bara något decennium utvecklats från ett verkstadsinriktat hårdvaruföretag till ett bolag dominerat av tjänste- och mjukvaruförsäljning.

Sammantaget var det en mycket positiv bild av Ericsson som målades upp. I bakgrunden av den glada bilden fanns dock ett spår av allvar präglat av turerna kring en av Ericssons största ägare, Industrivärdensfären.

Aktiespararna reserverade sig mot nyvalet till Ericssonstyrelsen av Anders Nyrén, som även är tilltänkt ordförande i Industrivärden.

Aktiespararnas VD, Carl Rosén, förklarade att det ställningstagandet var en följd av att föreningen tänker rösta nej till ansvarsfrihet för Nyrén i SCA där en förundersökning om mutbrott fortfarande pågår. Han berättade för Ericssonstämman att Aktiespararna inte heller stött Nyréns kandidatur till styrelsen i Handelsbanken.

Carl Rosén fokuserade vidare på Ericssons kamp om de bästa talangerna. Många av de nya satsningarna gör att bolaget i ännu högre grad slåss med Google, Facebook, spelföretag och start-ups om de bästa talangerna inom strategi, system- och programmeringskunnande. Hur skall Ericsson klara den matchen?

Vestberg svarade att det här var en av Ericssons viktigaste utmaningar, att mycket görs men att Ericsson kan bli bättre. Rosén, som talat med medlemmar i Unga Aktiesparare, påpekade att Ericsson kan förbättra sig inom profilering i sociala medier. Rosén underströk att den nya bild av Ericsson som presenterades på stämman visade på steg i rätt riktning.

Kommunikationschefen Helena Norrman berättade om de många nyheter inom tjänster och mjukvaruinnehåll som presenterats på IT- och telekommässan i Barcelona. Hon lyfte också fram de nya, mindre och mer effektiva basstationerna som utvecklats.

Hållbarhetschefen Elaine Weidman-Grunewald talade om de processer som finns hos Ericsson vid olyckor (största risken är resor i tjänsten), anti-korruption, miljö och andra hållbarhetsfrågor.

Även om möjligheten att kommunicera är en mänsklig rättighet så gör Ericsson löpande bedömningar huruvida hot mot andra mänskliga rättigheter hotas, till exempel i Burma och Iran.

Den mycket entusiastiske teknikchefen, Ulf Ewaldsson, avslutade bolagspresentationen genom att tillsammans med koncernchefen dela ut priset Årets Uppfinnare.

Priset gick till inte mindre än tre ingenjörer som var och en bidragit till Ericssons ledande position inom digital mobil kommunikation.

Författare Carl Rosén

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.