Du är här

2015-04-10

Tunnsått i Skanskas styrelse

De fyra avgående styrelseledamöterna i Skanska ersattes endast av två nya. Valberedningen gav på stämman inget motiv till det tunna styrelseförslaget.

Valberedningens ordförande i Skanska, Carl-Olof By, kommenterade inte den bantning av antalet styrelseledamöter som valberedningen föreslog. Han undvek helt och hållet ämnet minskat antal ledamöter och läste istället upp en standardiserad text som återanvänts på ett flertal stämmor. Stämmopubliken känner väl till texten vid det här laget.

Utan att närmare kommentera det så läste Carl-Olof By, på samma intetsägande sätt, upp förslaget till styrelsearvode som innebar en sänkning med totalt cirka en miljon kronor. Anledningen till sänkningen var förstås att antalet ledamöter minskades med två, men det brydde sig inte Carl-Olof By om att nämna.

Förstås är det pinsamt för Industrivärden att erkänna att kretsen av närstående minskat så kraftigt att man inte förmår fylla de platser i sfärbolagens styrelser som normalt vigts åt nära och kära.

Antingen har Industrivärden mycket få kandidater till platserna eller så vill man avsiktligt inte tillsätta flera styrelseplatser innan Skanska ridit ut stormen kring mutanklagelserna.

Det kan ses som en försiktighetsåtgärd från valberedningens sida att entlediga ledamöter som suttit med länge i styrelsen innan Skanska eventuellt fälls för mutbrott. När det i så fall sker så har Sverker Martin-Löf, Sir Adrian Montague, Pär Östberg och Matti Sundberg redan lämnat styrelsen.

”Frågan om styrelsebyte är av allt att döma redan väckt”, sade K Göran Hedsberg, Aktiespararnas ombud på Skanskas årsstämma.

Hedsberg fortsatte: "Valberedningen föreslår stora förändringar i Skanskas styrelse, även om den inte säger rakt ut att det beror på mutanklagelserna. Valberedningen tar höjd för att Skanska fälls för mutbrott redan före det att åklagaren konstaterat att en muta funnits”.

Om nu delar av styrelsen byts ut i förebyggande syfte så ska rimligen nyval ske på så sätt att styrelsens kompetens som helhet inte minskar. Ur det perspektivet var valberedningens förslag högst bristfälligt.

Skulle Stuart Graham behöva lämna ordförandeskapet så finns det bland de befintliga styrelseledamöterna, vid sidan av Fredrik Lundberg själv, endast en kompetent ledamot som kan axla ordförandeskapet i Skanska, nämligen nyvalda Jayne McGivern som har internationell erfarenhet från fastighets- och byggbranschen.

I övrigt är det tunnsått i Skanskas styrelserabatt efter att tungviktarna Sverker Martin-Löf, Matti Sundberg och Sir Adrian Montague lämnade sina styrelseplatser igår (9/4).

 

FAKTA:

Lämnar Skanskas styrelse: Sverker Martin-Löf, Matti Sundberg, Pär Östberg och Sir Adrian Montague.

Nya i Skanskas styrelse: Pär Boman och Jayne McGivern

Omvalda ledamöter: Stuart Graham, Johan Karlström, Fredrik Lundberg, Charlotte Strömberg, John Carrig och Nina Linander.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.