Du är här

2016-03-16

Vang-Jensen tappade taktpinnen

Vinterträdgården var fylld till bristningsgränsen och nu väntade uppföljningen till fjolårets dramatiska Handelsbanksstämma där banken tvingades byta ordförande.

Dirigenten på stämman, VD Frank Vang-Jenssen, höll dock inte tillräckligt hårt i taktpinnen och föreställningen kom av sig. Huvudrollsinnehavarna i denna akt två, ”nykomlingarna” i sammanhanget: Helena Stjernholm och Frank Vang-Jenssen, lyckades inte behålla kontakten med publiken.

Trots att de ledande befattningshavarna i Handelsbanken hade ett mycket gott utgångsläge, mot bakgrund av att banken levererat ett kanonresultat för 2015, så hamnade de i försvarsställning, ett läge som de inte lyckades ta sig ur.

Frågor om penningtvätt, fondavgifter och korsägande ven i luften. Då de lämnades obesvarade förlorade styrelseordföranden Pär Boman och VD Frank Vang-Jensen initiativet.

Aktiespararnas Albin Rännar kritiserade styrelsen för falskt aktiva fonder och ohemula fondavgifter. Pär Boman duckade för kritiken genom att säga att styrelsen delegerat frågan till ledningen. Vang-Jenssen hävdade att banken sänkt fondavgiften, men då Rännar antydde att sänkningen inte var tillräcklig, så replikerade Vang-Jenssen att möjligheten ju finns att sparka fondförvaltaren.

Någon riktig åtgärdsplan mot fuskfonder presenterade inte banken på årsstämman, men det framkom med all tydlighet att styrelsen inte har för avsikt att klä skott för falskt marknadsförda fonder.

Ytterligare en fråga som styrelsen avböjde att svara på gällde om Handelsbankens aktieinnehav i Industrivärden ska avyttras.

Även Aktiespararna ställde frågor kring korsägandets upplösning efter att ha lovordat de åtgärder som vidtagits hittills. Oktogonens speciella roll i valberedningen lyftes och därtill tog Aktiespararna upp frågan om mångsyssleri mot bakgrund av vice ordförandens, dvs. Fredrik Lundbergs, många engagemang i svenska börsbolagsstyrelser.

Valberedningens ordförande, Helena Stjernholm, var nervös och stakades sig när hon läste upp förslaget till styrelse.

Att två utanför Industrivärdensfären rekryterade, kompetenta kvinnor föreslogs till styrelsen berömdes av Aktiespararna. ”Personalunionerna är på väg att lösas upp och det är bra”, konstaterade Albin Rännar.

När Handelsbankens aktieägare fattade mentometerapparaterna och röstade i styrelsevalet som genomfördes individuellt, dvs. person för person, så fick Pär Boman och Fredrik Lundberg minst röster.

Om Frank Vang-Jensen tidigare under stämman inte vunnit stämmopublikens gunst så gjorde han det nu. Endast två män kunde mäta sig med de mycket populära kvinnliga styrelsekandidaterna varibland den ene var – just det -  Frank Vang-Jensen. (Den andre var Ole Johansson!)

Att Handelsbankens ägare står bakom sin VD är ett tryggt besked efter den chefskarusell som följde i spåren av SCA-debaclet och som gav Vang-Jensen VD-posten.

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.