Du är här

2016-04-07

Volvo teg om bötesbelopp

Aktiespararna ställde frågor av potentiellt mycket stor ekonomisk betydelse för Volvo på årsstämman i Göteborg på tisdagen. Volvoledningens svar var långt ifrån uttömmande.

EU granskar kartellbildning inom lastbilsbranschen i Europa. Mot den bakgrunden gjorde Volvo redan 2014 en avsättning i årsbokslutet om 3,8 Mdr kronor för eventuella böter för brott mot konkurrensreglerna.

I det första kvartalet 2016 gjorde konkurrenten Paccar, som säljer DAF-lastbilar i Europa, en avsättning på ca 8 Mdkr för befarade förluster i samma typ av ärende. Om Volvo hade varit lika försiktigt som Paccar då skulle det, med hänsyn till sin storlek ha gjort en avsättning motsvarande cirka 15 Mdr kronor.

Aktiespararnas Mats Ekberg ställde givet Paccars tilltag frågan: Kommer det ytterligare avsättningar i Volvo under kommande kvartal? Svaret Volvoledningen gav var att en utredning pågår och att styrelsen inte kan uttala sig förrän den är klar.

Ekberg ville också veta hur stora de ekonomiska konsekvenserna är av att 18 000 Volvo-lastbilar fått körförbud på grund av fel i styrningen. Volvo styrkte uppgiften om körförbudet och bekräftade att Volvo tvingas ta kostnader för det, men hur stora belopp det rör sig om ville Volvoledningen inte berätta.

Orsaken till att Volvo inte tillkännagav några siffror var, uppgav Volvo, att stämman hölls i en så kallad "tyst period".

Författare Åsa Wesshagen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.