Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2015-10-24

Valutahandel – tillgängligt men riskabelt

Att handla med valutor har länge varit något de stora finansbolagen sysslat med, när nu möjligheten finns för privatpersoner kan det vara lockande. Visst gårdet att lyckas med valutahandel, men fallgroparna är många – vilket snabbt kan leda till stora förluster. Stock Magazine ger dig inblick i hur valutahandeln fungerar.

Av alla världens ?nans- marknader är valuta- marknaden den störs- ta. Föreställ dig bara att all internationell handel sker i en utav hundratals möjliga valutor och det är lätt att förstå omfattningen. Direkt valutahandel har länge varit otillgänglig för privatpersoner, trots detta kommer man oundvikligen i kontakt med valuta marknaden, exempelvis genom
handel med värdepapper.

Direktplaceringar i utländska aktier är ett bra exempel på när det märks av hur kronan rör sig upp och ner mot andra valutor. Samma sak gäller om man äger fonder. Det allra tydligaste exemplet är dock att växla svenska kronor mot en annan valuta i samband med den efterlängtade utlandsresan. Kronan får ett direkt värde gentemot en annan valuta och det är just här som det ?nns en öppning för att kunna göra en vinst på affären.

Hedging eller spekulation
Bortsett från att vi vill kunna betala för våra souvenirer på resan så ?nns det två huvudfunktioner bakom valutahandeln. Den ena är att skydda sig, vilket inom ?nansvärlden kallas för hedging. För ett internationellt företag är hedging mycket användbart och fungerar ungefär som en försäkring: Det går inte att undvika olyckan men om den väl är framme blir de negativa konsekvenserna betydligt mindre.

Bland annat kan företag säkra sig mot ett eventuellt valutadropp genom att köpa ett framtida kontakt där valutan är ?xerad till ett visst värde. Denna hedging gör det möjligt för företaget att kontrollera sina penning?öden, eftersom man vet vad valutan kommer vara värd när väl överföringen sker.

Den andra funktionen bakom valutahandel är spekulation. Det handlar om att man tror att en valuta kommer stiga/sjunka gentemot en annan och att man därför säljer/köper valuta för att tjäna pengar på svängningen. Som namnet beskriver är detta enbart antaganden utan garantier för vinst.

Då valutahandel kan riskera att förlusten överstiger det satsade kapitalet är det mycket riskfullt att handla med valuta.

Marknadens karaktär
Valutamarknaden är en OTC-marknad, vilket innebär att det inte ?nns en central börs där transaktionerna genomförs. Det ?nns heller ingen fysisk marknadsplats, utan handeln sker genom ett nätverk av telefoner och datorer länkade till banker och konton.

Det går förstås att handla direkt med kontanter på ett växlingskontor, men alternativet är knappast lämpat för syfte att tjäna pengar då krånglet med småsummor av kontanter klart överskuggar vinstmöjligheten. Valutahandlaren betalar inte något courtage för affären, men däremot ?nns förutbestämda minimivolymer att hålla sig till.

Ett valutakontrakt brukar vara 10 000 valutaenheter, till exempel 10 000 euro, men det kan även vara betydligt högre. Handel är möjlig så länge det ?nns öppna bankkontor i världen. En handelsvecka håller på från och med söndag natt till fredag natt, alltså 5 dagar i sträck, 24 timmar per dygn. Öppning sker i Tokyo och stängning i New York.

Hur det går till
Valutahandel förekommer i cirka 70 olika valutapar och de stora världsvalutorna står för merparten av volymen. När man handlar valuta görs detta i två olika valutor samtidigt, vilket betyder att man köper eller säljer en valuta mot en annan.

Valutors kurs skrivs alltid parvis, exempelvis EUR/USD, som är euro mot USA-dollar, och det betyder att när en valuta ökar i värde (stärks) sjunker en annan i värde (försvagas). Den första valutan i ett par kallas basvaluta, medan den andra kallas för motvaluta. Basvalutan är basen för handeln och därför ligger vinsterna/förlusterna i hur växelkursen rör sig i förhållande till just basvalutan.

Priset på valuta är alltid ett tvåvägspris, vilket betyder att valutamäklaren ställer både köp- och säljkurs. Viktigt att komma ihåg här är att du som köpare köper valutan till säljpriset och att säljaren av valutan säljer till köppriset. Skillnaden mellan köp- och säljkurserna kallas vanligtvis för spread. Det är alltså den skillnaden som blir kostnaden för personen som handlar och samtidigt inkomstkällan för mäklaren som erbjuder handeln.

Priserna sätts oftast med fyra decimaler beroende på att valutakurser i grunden inte rör sig särskilt mycket. Det illustrerar också att det krävs ett stort satsat kapital för att valutahandeln ska bli lönsam.

 

Några centrala begrepp
Det ?nns ?er begrepp som är viktiga att känna till som valutahandlare. Pip är ett utav dem, vilket står för Percentage In Point. Begreppet beskriver storleken av spreaden, det vill säga prisskillnaden och är vad valuta handlare jobbar utifrån. På svenska kallas pips även för punkter och motsvarar vanligtvis den fjärde decimalen efter kommatecknet. Skulle en valuta gå från 1,4900 till 1,4910 så har den ökat 10 punkter eller pips.

Hävstång är också centralt. Hävstång riktar sig främst till privatpersoner och är ett sätt göra valutahandeln lönsam, trots att insatsen inte är så stor. Många valutamäklare erbjuder sina kunder att låna med hävstång, vilket innebär att det insatta kapitalet kommer att få en betydligt större exponering mot svängningar.

En hävstång på 10 gånger pengarna är en vanligt förekommande nivå, men den kan även vara betydligt högre än så. Så länge kursen går i rätt riktning kan hävstången inbringa en god vinst.

Men den kan också vara en direkt väg till förlust. Eftersom häv stången fungerar på samma sätt när kursen stiger som när den sjunker, kan den till och med leda till större förluster än kapitalinsatsen. Som skydd för hävstångseffekten ?nns säkerhetsmarginaler. Det innebär, precis som när banken kräver 15 procent i kontantinsats för ett bostadslån, att du behöver hålla en viss del av den totala valutapositionen som buffert. Kravet kommer från nätmäklarna och varierar beroende på position. Skulle valutan svänga mer än ditt satsade
kapital och du därför riskerar att gå med förlust stängs din position och du slipper riskera att förlora alla dina pengar på en sjunkande valuta.

Bättre tillgänglighet men risken kvarstår
Överlag är valutahandel förknippad med stora risker och därför är det viktigt att ha ordentlig koll på hur den fungerar innan du ger dig in på marknaden. En del nätmäklare erbjuder övningskonton till sina kunder.

Tanken med dessa övningskonton är att du genom dem får ta del av handels- och analyssystem där du kan träna din förmåga att handla med valutor genom att ta positioner med låtsaspengar. Ett övningskonto kan vara en god idé om du är intresserad av att prova på att handla med valuta, men inte har någon erfarenhet ännu.

Det är naturligtvis viktigt att läsa på ordentligt innan du börjar. Gör en analys över vad som kan tänkas påverka och vad som historiskt sett har påverkat de valutor du är intresserad av att handla med.

Sedan kan du testa dig fram med ett övningskonto och därefter fortsätta med småaffärer samtidigt som du hela tiden utvärderar resultaten. Lär dig förstå hur hävstången fungerar och håll kostnaderna låga.

Som du redan vet, det ?nns inga genvägar till lönsam handel – oavsett vilken marknad du handlar på. Framgång kommer genom ett målmedvetet arbete, sund riskhantering och en mental disciplin.

 

 

 

Författare Marie Alderman

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.