Du är här

Disclamier
Detta är innehåll från Aktiespararnas forum. Vi har valt att stänga av den funktionen i och med lansering av en nya hemsida. Eftersom vi vet att forumet varit en uppskattad del av den gamla hemsidan har vi valt att behålla de mest uppskattade diskussionerna så de fortfarande går att läsa.

 

skillnad A och B aktier 

 

 michael_80 skriver 2008-10-09 11.28

hej kan inget om aktier så frågan e nog lite dum men vade skillnaden på en A och B aktie typ volvo A och volvo B
mvh michael

 

 

yxhugg. skriver 2008-10-09 13.08

Volvo A är den röststarka aktien. Den köps av huvudägarna för att de skall kunna kontrollera lastbilsföretaget, utan att behöva binda så mycket kapital.

 

Volvo A har ytterligare en fördel: Den har optioner och warranter kopplade till sig. Det går alltså att moderera risknivån för den som äger A aktien.

 

Ur skattesynpunkt kan det finnas fördelar att välja B aktierna, om man redan innehar A aktien. Anskaffningsvärdet sammanblandas nämligen inte, utan de betecknas som två helt skilda aktieslag.

 

Det finns även strategier som går ut på att passa på när prisskillnaderna mellan de två aktislagen är fördelaktiga.
Skall man köpa många aktier, och inte bryr sig om vare sig rösträtt eller optionsmöjlighet kan man med fördel köpa den av de två som är billigare. På så vis erhåller man fler aktier för samma peng.

 

I vissa aktier kan omsättningen skilja avsevärt mellan A och B aktie. Det gäller inte Volvo. Köper man en sådan kan det vara fördelaktigt att hålla sig till den som handlas mest, eftersom att den kan betecknas som sannolikt likvid, även om man vill sälja i en svår stund. Detta gäller framförallt den som har behov av att komma ur stora innehav på kort tid.

 

Det är inte självklart eller ens nödvändigt att ett företag har olika aktieslag, och saken har ifrågasatts. Är det verkligen justé att kunna kontrollera aktiebolaget med hjälp av A aktier? Så länge som denna "orättvisa" består har vi två aktieslag. Det rättvisa vore: En aktie, en röst.

 

I vissa bolag kan röstskillnaden vara avsevärd. Tex tusen gånger större för A aktien.

 

Investmentbolaget Latour kan tjäna som exempel på en aktie där man bör välja B aktien. Det finns många dagar som inte en enda A aktie omsätts.

 

I Industrivärden finns det nästan bara fördelar att välja C aktien, eftersom att prisskillnaden gentemot A aktien är avsevärd.

-----

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.