Du är här

Resa till spektakulära Island

Det är alltid en upplevelse att åka till spektakulära Island. Allra bäst är det under den ljusa tiden på året, och därför ordnar Aktiespararna en resa till sagoön för sina medlemmar i början av maj. Med basen i den lilla storstaden Reykjavík upplever vi Islands höjdpunkter på olika utflykter. Detta varvar vi med berikande aktieanalys och trevlig samvaro. Varmt välkommen att följa med på en resa du aldrig kommer att glömma.

Reseprogram

wysiwyg_image

Dag 1
Avresa på morgonen från Arlanda eller Kastrup. Flyget från Kastrup går direkt till Reykjavik, medan det är en kort mellanlandning i Oslo för dem som åker från Arlanda. Flygen ankommer Keflavik Airport utanför Reykjavik på förmiddagen lokal tid. Vi rivstartar vår vistelse på sagoön med att besöka den världsberömda badanläggningen Blå Lagunen, som får sitt behagligt sköna vatten (36-39 grader varmt året om) direkt från geotermiska källor. Vattnet innehåller naturligt aktiva ingredienser såsom välgörande mineralsalter och gröna alger. Vi badar och njuter av anläggningen och omgivningen i några timmar innan vi fortsätter till Reykjavik och vårt synnerligen centralt belägna hotell.

wysiwyg_image

Dag 2
På förmiddagen har vi det första av resans två aktieanalyspass. Syftet med dessa är att hitta köpvärda aktier och att komma fram till ett bra förslag på en aktieportfölj. Efter lunch är det sedan dags för en guidad stadsrundtur i Reykjavik, då vi bekantar oss med stadens attraktioner och historia med buss och till fots. Vi ser bland annat Reykjaviks landmärke, kyrkan Hallgrimskirkja, stadshuset, nationalmuseet, Laugadalur swimming pool, Asmundur Sveinsson skulpturmuseum och Pärlan med sin märkliga inomhusgejser.

wysiwyg_image

Dag 3
Efter frukost är det dags för en heldagsutflykt till The Golden Circle. Första stopp är det geotermiska Geysirområdet, som innefattar varma källor och Islands mest aktiva gejser, Strokkur. Med sina regelbundna utbrott var femte minut får man flera chanser att uppleva Strokkurs utbrott, då en majestätisk vattenkaskad kastas upp mot skyn. Det går bra att vandra runt bland de bubblande lerpölarna och de ångande underjordiska källorna och känna jordens inre krafter rakt under fötterna. Efter lunch åker vi en kort sträcka till det fascinerande Gullfoss, "det gyllene vattenfallet", som brukar anses som Islands allra vackraste. Vattenfallet har två etapper och det går att komma tätt inpå de väldiga vattenmassor som kastar sig över stupet ner i ravinen. Nästa anhalt på turen är den vackra nationalparken Thingvellir. Här samlades det isländska Alltinget, världens äldsta riksdag, redan på 900-talet. Island ligger mitt på sprickan mellan de europeiska och amerikanska kontinentalplattorna och i Thingvellir blir förkastningen som bildas när de två kontinenterna sakta glider isär mycket tydlig.

wysiwyg_image

Dag 4
Vi ägnar förmiddagen åt aktieanalys och kommer fram till ett portföljförslag med köpvärda aktier. Eftermiddagen är fri för egna aktiviteter och då finns det många olika saker du kan ägna dig åt. Bara en liten båttur ut från Reykjavik kan man normalt sett se både knölvalar och vikvalar, vilket är en imponerande syn. Man brukar även se delfiner och lunnefåglar. För den som gillar att rida finns det utmärkta möjligheter att rida islandshäst och den som gillar restauranger och caféer kommer inte att bli besviken.

wysiwyg_image

Dag 5
Ny dag och ny heldagsutflykt. Den här gången till Islands natursköna sydkust och många imponerande naturfenomen. Från Reykjavik kör vi söderut till vattenfallet Seljalandsfoss, där man faktiskt kan smyga in bakom själva fallet. Turen fortsätter vidare mot det något större vattenfallet Skógarfoss. Om vädret är klart får man oförglömliga vyer av vulkanerna Hekla och Eyjafjallajökull, samt av Västmannaöarna. Efter lunch beskådar vi mäktiga svarta stränder av vulkansand, ett rikt fågelliv längs kustens klippor och säregna lavaformationer. När vi kommer åter till hotellet har vi haft en omväxlande och upplevelserik dag fylld av Islands kontraster.

Dag 6
Frukost och utcheckning från hotellet, följt av bussfärd till flygplatsen. Flyget till Kastrup går direkt och landar vid 15.30, medan de som flyger till Arlanda mellanlandar i Oslo och landar på Arlanda vid 18-tiden. 

wysiwyg_image

Aktieanalys
Att veta vilka aktier man bör satsa på är inte alltid det lättaste. Bara på den svenska börsen finns det cirka 800 bolag och det är naturligtvis en övermäktig uppgift för en privatperson att hålla koll på alla dessa. Hur ska man då göra för att komma fram till vilka aktier man ska satsa på? Aktiespararnas analysprogram Hitta kursvinnare är ett ypperligt hjälpmedel för detta ändamål och programmet kommer att ligga som grund för de tre analyspass som kommer att genomföras på resan. Med hjälp av programmet analyserar vi intressanta aktier och kommer fram till ett förslag på en lämplig aktieportfölj.

Det behövs egentligen inga förkunskaper för att ta del av analyspassen, men det är bra om du vet hur man köper och säljer aktier.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.