Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-09-15

Mycket intressant och givande kväll hos Cargotec/Macgregor!

wysiwyg_image

Ordförande Britt-Mari Törnquist, Aktiespararna hälsade alla välkomna och lämnade sedan över till Leif Byström från Macgregor som började att berätta om Cargotec i stort och sedan om Macgregor som Leif har lång erfarenhet av efter ha arbetat hela sitt arbetsliv på företaget. Det som en gång var Hägglunds kranar ligger nu långt ner i organisationen Macgregor under benämningen Crane.

Cargotec är paraplyet ovanför Macgregor, Kalmar och Hiab och är noterat sedan 2005 på Nasdaq Helsinki och kursen var den 11 september 49,50 Eur. Deras utdelningspolicy är 30-50% av vinsten och med 0.95 Eur i årets utdelning så är det ca 50%. Det ger en avkastning på ca 2.25% per aktie.

Cargotec ägs till 30% av familjen Herlin, som är motsvarigheten till svenska familjen Wallenberg.

Macgregor(Hägglunds kranar) har fortfarande verksamhet i Örnsköldsvik med över 100 anställda på kontoret, av vilka de flesta är ingenjörer. Idag tillverkas inga kranar i Örnsköldsvik, utan bara prototyper. Man satsar på Engenering här och lägger ut tillverkningen närmare slutkund, t ex i Kina. Ett exempel på utveckling för framtiden är att under 2018 kommer de första förarlösa kranarna ut på marknaden.

För att läsa mer om företaget så klicka här.

Är aktien köpvärd? Den kan vara intressant i en långsiktig portfölj där direktavkastningen är viktig. Själv kan jag tycka att P/E-talet på nuvarande 26,9 är lite för högt för att köpa.

Ett stort tack till Leif Byström som tog sig tid att träffa oss, aktiesparare i Övik, och bjöd på gott fika.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.