Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-11-09

Alimaks hiss redo att lyfta.
Hissbolaget kommer att gå upp, när byggbranschen vaknar. Målkurs på sikt: 160 kr.

Bolaget pressas av Covid19, men framtiden ser ljus ut. Statliga pengar för att få byggmarknaden att komma igång efter pesten, gör att det går att tänka sig en bättre framtid för hisstillverkaren. Alimak tillverkar främst industrihissar. En viktig del av intäkterna kommer från tillsyn av någon av de sjuttiotusen hissar som redan finns i bruk.

Laga lönar sig. En ny hiss kostar ungefär en miljon kronor. Därefter ger skötsel och service intäkter. Marknaden för reparationer är tre gånger så stor som nyförsäljningen.

Svagast utvecklas det affärsområde som leverarar komponenter till vindkraftverk i Kina. Epedemin stoppade efterfrågan, helt och hållet.

 

Huvudägaren sköter bolaget väl, och har renomé om sig att lyckas med det han företar sig. Det börsnoterade investmentbolaget Latour, innehar 30 procent av aktierna, vilket är en kvalitetsstämpel.

 

Försäljningen i Alimak, befinner sig i långsiktigt stabil trend. Omsättningstillväxten är 16 procent per år, sedan 2014. Vinsten håller jämna steg. Det egna kapitalet i Alimak, förökar sig med tio procent per år. Vinstmarginalen tangerar tvåsiffrigt. Hissbolaget Alimak uppvisar god ekonomi, och ger direktavkastning på 1,6 procent.

 

Aktiespararnas analysprogram Hitta Kursvinnare avslöjar att kursutvecklingen är positiv både i förhållande till försäljningstillväxt och vinsttillväxt. Det innebär att Alimak har blivit billigare, än förut. Dvs. Priset på aktien är lägre än tidigare, jämfört med vinsten per aktie. Årets vinstprognos indikerar ett P/E värde på 15 för nästkommande år. Kursvinnare anger PEG talet till 1,4. En vedertagen tumregel är att PEG-talet ska understiga 1,5. Under den nivån är aktien lågt värderat i förhållande till tillväxttakt och kan därmed anses vara en bra investering.

 

För några veckor sedan köpte en styrelseledamot aktier i Alimak för nästan 300.000 kr. En sådan investering görs bara om ledningen anar en ljus framtid. Kursen låg då på 107 kr. Det är Petra Einarsson första köp i Alimak-aktien.

 

Vid årsskiftet 2020 kostade Alimak 140 kr.

April 2019 var priset på en aktie, 160 kr.

När detta skrivs ligger kursen under 120 kr.

 

Slutsatsen blir att när byggbranschen börjar ana morgonluft, kan man tänka sig att prispressen på Alimak aktien upphör.

 

Ola Öhman, styrelseledamot, Aktiespararna Umeå.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.