Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-07-17

Affärer skjuts mot årets slut

Detta är en betald analys på uppdrag av Lammhults Design Group AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Lammhults intäkter och resultat ökade mindre än väntat under andra kvartalet 2017. Vi justerar ned våra EBIT-prognoser för helåret med 4 procent. Efter en rapportrekyl handlas aktien under vår riktkurs på 73 kronor (76).

Lammhults Design Group förknippas med svensk möbeldesign. Företagsgruppen som är baserad i Småland har flera starka varumärken. Inom affärsområdet Office & Home Interiors hittar vi Lammhults, Abstracta, Fora Form, Ragnars, Ire och Voice samt det relativt nyligen förvärvade Morgana. Affärsområdet Public Interiors, som främst säljer biblioteksinredningar har BCI Schultz Speyer och Eurobib.

95 procent av gruppens försäljning går till företags- och offentliga kunder, och 5 procent till privata kunder. Efterfrågan drivs främst av nybyggnation och renovering. De viktigaste marknaderna är Sverige, Norge och Danmark följt av Tyskland, England och Frankrike. Viktigt för koncernen är att fortsätta att utveckla och lansera nya möbel modeller.

Koncernens rörelseresultat för första halvåret 2017 ökade från 13 till 18 miljoner kronor. Det var mindre än väntat och beror bland annat på ett fåtal orders med lägre marginaler samt en ogynnsam mix av de länder där orders kom ifrån. Orderingången ökade med cirka 10 procent i kvartal 2. Ökningstakten var avtagande jämfört med första kvartalet. Även om fler affärer väntas avslutas under andra halvåret 2017 sänker vi vår helårsprognos för intäkterna med 2 procent och vårt rörelseresultatestimat för 2017 med 4 procent.

Den viktiga svenska byggmarknaden är fortsatt stark och det går också bättre i Norge. Utvecklingen ser överlag god ut för dotterbolagen inom Office & Home Interiors. Utvecklingen för Public Interiors och kulturdelen inom Fora Form har startat svagt 2017, men bör bli bättre under andra halvåret.

Aktiekursen tappade initialt 7 procent när kvartal 2-rapporten släpptes. Vi tycker att kursreaktionen är rimlig men också något överdriven. Nu handlas aktien under vår justerade riktkurs om 73 kronor (76) och blir intressant på lägre nivåer.

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.