Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-08-14

AFRICA OIL: RESULTAT 30,3 MLN USD 2 KV, LYFTES AV PRIME-ANDEL

STOCKHOLM (Direkt) Africa Oil redovisar ett rörelseresultat om 30,3 miljoner dollar (-9,2) och ett nettoresultat om 19,2 miljoner dollar (-9,5) för det andra kvartalet 2020. Rörelseresultatet kommer främst från bolagets andel - 31,7 miljoner dollar - av vinsten från investeringen i Prime.

Det framgår av delårsrapporten som släpptes natten till fredagen.

Africa Oil hade en kassa om 39,4 miljoner dollar och ett sysselsatt kapital om 20,2 miljoner dollar vid utgången av kvartalet, jämfört med 330 miljoner respektive 291 miljoner vid utgången av 2019. Minskningen beror främst på Africa Oils förvärv av 50 procent i Prime.

Under andra kvartalet gav Prime en utdelning till Africa Oil netto om 25 miljoner dollar, varav 10 användes till att minska en lånefacilitet som vid periodens utgång uppgick till 195 miljoner dollar. Africa Oil kommer att använda framtida utdelningar från Prime till att fortsätta återbetala lånet som togs för förvärvet.

För att finansiera framtida förvärv, prospektering, utveckling och rörelsekostnader, kan Africa Oil komma att behöva finansiering från externa källor, inklusive nyemission, farmout-avtal eller andra arrangemang. Det är dock inte säkert att sådana finansieringsarrangemang kommer att vara tillgängliga för bolaget, eller att de kommer att erbjudas till villkor som bolaget accepterar, heter det.

"Trots de stora utmaningarna under andra kvartalet kan jag nöjt konstatera att vår Prime-investering fortsätter att prestera mycket väl, med råvaruoljeförsäljning, intäkter och skuldminskning på god väg", kommenterar Africa Oils vd Keith Hill.

"Utsikterna för återstoden av 2020 är lovande med ett antal potentiellt högpåverkande prospekteringsbrunnar offshore Sydafrika och Namibia, och vi fortsätter leta värdeskapande förvärv, med fokus på västafrikanska produktionstillgångar", skriver Keith Hill.

Primes försäljningsintäkter uppgick till 159 miljoner dollar under andra kvartalet, med ett justerat ebitda om 193 miljoner dollar.

Primes WI-produktion i Nigeria uppgick till 28.313 oljeekvivalenter per dag i snitt under kvartalet. Produktion som benämns som Economic entitlement uppgick till 35.010 fat per dag.

Försäljningen av råolja har inte blivit påverkad under andra kvartalet, trots svåra marknadsförhållanden.

Primes totala capex 2020 väntas bli cirka 54 miljoner dollar, 41 procent lägre än den ursprungliga budgeten om 91 miljoner dollar. Detta beror dels på viss förskjutning av aktiviteter i Preowei-fältprojektet på grund av covid-219 samt oljeprisnedgången. Dessa aktiviteter väntas återupptas nästa år.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.