Du är här

2018-02-13

Ahlstrom-Munksjö räknar med prishöjningar

wysiwyg_image

Guidar för 2018

Specialpapperstillverkaren Ahlstrom-Munksjö bedömer att det jämförbara ebitda-resultatet för 2018 ska bli ungefär i nivå med 2017, det vill säga cirka 290 miljoner euro.

Det uppger bolaget i bokslutsrapporten.

Under det första halvåret 2018 väntas ebitda-resultatet bli lägre än under jämförelseperioden, för att åter stärkas under det andra halvåret.

Efterfrågan på bolagets fiberbaserade produkter väntas förbli stabil i enlighet "med den nuvarande goda nivån" för de flesta produktsegmenten.

Bolaget räknar med att fortsätta att implementera prishöjningar för att kompensera för ökade kostnader för råvaror.

Kassaflödeseffekten av löpande och strategiska investeras förväntas bli högre än under 2017, då det uppgick till knappt 90 miljoner euro, uppger bolaget vidare.

Integreringsarbetet går enligt plan

"Nästan hela integreringsarbetet har genomförts på endast nio månader sedan samgåendet. Vi är övertygade om att vi kommer att kunna leverera de utlovade årliga synergieffekterna om över 40 miljoner euro till slutet av andra kvartalet 2019", skriver han.

Inför 2018 väntar Jan Åström sig ett jämförbart ebitda-resultat på ungefär samma nivå som pro forma-resultatet för 2017, det vill säga kring 290 miljoner euro. Under den första halvan av det nya året väntas dock ett jämförelsevis något svagare resultat, medan en uppgång spås för den andra halvan.

Den baktunga prognosen förklarar vd:n dels med att det råder en tidseftersläpning innan genomförda höjningar av försäljningspriserna får genomslag på resultatet, dels med att integreringen av verksamheten för bestruket enkelsidigt papper med Food Packaging-verksamheten får en gradvis effekt under året.

Ahlstrom-Munksjö redovisar ett justerat ebitda-resultat på 63,1 miljoner euro för det fjärde kvartalet. Väntat var enligt SME Direkts prognossammanställning ett justerat ebitda-resultat på 59,8 miljoner euro.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.