Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-16

Aktierna som lyfter och faller

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen inledde i likhet med de större europeiska börserna torsdagens handel med en uppgång efter förhoppningsfulla signaler om en fortsatt handelsdialog mellan USA och Kina.

På valutamarknaden försvagades dollarn något, medan basmetallerna rekylerade upp efter stora nedgångar tidigare i veckan.

ICA rasade efter ännu ett kvartalsresultat som inte levde upp till marknadens förväntningar.

Strax efter klockan 10 var Stockholmsbörsens OMXS30-index upp 0,7 procent till nivån 1.604. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappt 2 miljarder kronor.

På handelskrigsfronten skönjdes en viss ljusning i förhållandet mellan USA och Kina, som enligt uppgifter till Reuters kommer att skicka en handelsdelegation till USA för samtal med sina amerikanska motparter i slutet av månaden. Beskedet mottogs positivt av börserna i New York och Asien, som visserligen stängde på minus - men klart över bottennivåerna.

I OMXS30-index tog konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag toppositionerna. Högst upp låg ståltillverkaren SSAB, som steg drygt 2 procent. Assa Abloy var upp 1,8 procent och skogsbolaget SCA, som fick höjd rekommendation av Carnegie på onsdagen och som nu inkluderats i Nordeas modellportfölj adderade 1,7 procent.

Bland verkstadsbolagen lyfte Sandvik 1,5 procent, SKF 1,2 procent och Atlas Copco A 1,1 procent.

Uppåt var det även för Ericsson och Nokia, som steg 1 procent respektive Nokia 1,3 procent. Konkurrenten Ciscos kvartalsresultat var något bättre än analytikernas förväntningar. Teknikjätten gav även en optimistisk prognos för intäkter och resultat för innevarande kvartal och steg drygt 6 procent i efterhandeln.

I motsatt ände av indexet dominerade Electrolux med en nedgång på drygt 2 procent. Aktien har fått en säljrekommendation av Nordea, samtidigt som de amerikanska vitvaruleveranserna (AHAM 6) visade sig falla på nytt i juli. För 2018 hittills ligger AHAM 6 nu något på minus.

Utanför indexet var gruvsektorn stark mot bakgrund av de stigande basmetallpriserna, med Semafo och Lundin Mining båda upp över 3 procent. Därmed återtog sektorn en del av veckans branta nedgångar.

Skogsbolaget Holmen har fått höjda rekommendationer av både Kepler Cheuvreux och SEB och steg 6,4 procent. Aktien adderade 6 procent även på onsdagen efter en kvartalsrapport som var starkare än analytikerna räknat med och som andades optimism inför kommande kvartal.

Dagligvarujätten ICA föll 6,4 procent efter att kvartalsrapporten visat ett justerat rörelseresultat som var 7 procent under analytikernas snittförväntningar, åter med ICA Sverige som den svaga punkten.

Spelbolaget Cherry redovisade rejält ökad omsättning med stigande marginaler, men också stigande kostnader. Aktien förlorade 2,5 procent i morgonens handel.

Kabelsystemleverantören Hexatronic rasade hela 15 procent efter en kvartalsrapport som visade fallande ebitda-resultat och marginaler.

Bättre gick det för profilproduktbolaget New Wave, vars blev rörelseresultat 137 miljoner kronor i det andra kvartalet, en ökning från motsvarande kvartal året innan då rörelseresultatet var 110 miljoner. Aktien lyfte drygt 7 procent.

I Köpenhamn steg bryggerijätten Carlsberg 3,7 procent efter att ha rapporterat ett högre rörelseresultat och bättre organisk tillväxt än väntat samt höjt prognosen för helåret.

Affärsvärlden råder till köp av Eltel, som steg knappt 2 procent.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.