Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-07-08

Aktierna som stiger och faller

wysiwyg_image

Stockholmsbörsen handlades uppåt vid lunchtid på måndagen, även om uppgången hade dämpats i jämförelse med morgonens nivåer. I toppen av storbolagsindex återfanns Skanska, följt av defensiva Getinge. Mätteknikbolaget Hexagon fortsatte samtidigt ned efter fredagens Kina-relaterade vinstvarning.

Klockan 13.00 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,3 procent till nivån 1.639. Aktier för 5,7 miljarder kronor hade då bytt ägare via Stockholmsbörsen. Tyska DAX-indexet och Parisbörsens CAC-index var samtidigt ned 0,2 respektive 0,3 procent.

Bilsäkerhetsföretaget Autoliv återfanns i toppskiktet av storbolagsindexet med en uppgång på 0,8 procent. Under morgonen visade kinesisk statistik att bilförsäljningen i Kina steg för första gången på 13 månader i juni.

Getinge och Skanska gick också bra och steg 1,3-1,4 procent.

Sämre gick det för Tele2 som har fått en sänkt rekommendation av Citi, som nedgraderar teleoperatören till behåll. Aktien backade över 2 procent.

Även Hexagon backade 1,6 procent. Mätteknikbolaget har fått en sänkt rekommendation av DNB Markets till behåll samtidigt som Nordea har nedjusterat rekommendationen till sälj.

Bland bolag utanför storbolagsindex stärktes Lundin Petroleum 2,6 procent. Oljebolaget har föreslagit inlösen av 16 procent av aktierna i bolaget som för närvarande innehas av den norska oljejätten Equinor.

Dotterbolaget Lundin Norway har dessutom ingått ett avtal om att avyttra 2,6 procent av Johan Sverdrup till Equinor Energy. Affären är positiv för bägge parter, speciellt för Lundin, skrev Berenberg i en analys.

Ica, som presenterade siffror över försäljningen i de svenska Ica-butikerna på måndagen, steg 0,2 procent. Försäljningen steg med 1,6 procent i juni 2019 jämfört med motsvarande månad i fjol. I jämförbara butiker var försäljningen också upp 1,6 procent.

Bland rapporter kom ett antal fastighetsbolag med kvartalssiffror.

Wihlborgs hyresintäkter uppgick till 757 miljoner kronor (662). Driftsöverskottet blev 563 miljoner kronor (497) medan förvaltningsresultatet landade vid 467 miljoner kronor (354). Aktien steg med 1,4 procent.

Magnolia Bostad sjönk å andra sidan nästan 10 procent efter sin rapport. Resultat efter skatt blev 34 miljoner kronor (55). Resultatet per aktie sjönk till 0:90 kronor (1:45).

Pareto Securities har höjt rekommendationen för fastighetsbolaget Fabege till köp med en riktkurs på 164 kronor. Aktien steg 1,6 procent till 147:70 kronor.

Rejlers steg 3,4 procent. Statnett har ingått ett avtal med en leveransgrupp, där teknikkonsultföretaget Rejlers ingår, som har ett totalt värde på 1,2-1,5 miljarder norska kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.