Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-23

Aktiespararna efterfrågar tydligare information

wysiwyg_image

STÄMMORAPPORT: 

Företrädesemission

På fredagseftermiddagen höll Karo Pharma en extra bolagsstämma som skulle ta ställning till ett förslag om att bemyndiga styrelsen att besluta om nyemission av aktier med företrädesrätt för befintliga aktieägare. Det vill säga att de som redan äger aktier i bolaget ska få teckna sig för nya aktier. Skälet till denna nyemission är att Karo Pharma nyligen köpt ett bolag som heter Trimb, köpet kostade 3,4 miljarder kronor vilket finansierades med banklån. Styrelsen vill ta in två miljarder från aktieägarna för att dels kunna minska bolagets lånebörda med 1,5 miljard och dels ha en halv miljard till fortsatta förvärv.

 

Storägarna garanterar

Det nu börsaktuella riskkapitalbolaget EQT äger genom sitt helägda dotterbolag Karo Intressenter cirka 67 porcent av Karo Pharma. På stämman ställdes det frågor om vem/vilka som står bakom näst största ägaren, Venture Holding, som har ca 4 procent av aktierna. Styrelseledamöterna och representanten för EQT förklarade att ingen av dem är inblandad i Venture Holding, Johan Billman som representerade detta bolag berättade att ägaren är en svensk som är bosatt i utlandet och vill vara anonym. Karo Intressenter och Venture Holding garanterar emissionen.

 

Danskt i toppen

Denna stämma var den första för nye vd:n Christoffer Lorenzen som tidigare varit anställd hos läkemedelsbolagen Chr. Hansen och Lundbeck i Danmark. Tillsammans med ordföranden Bo Jesper Hansen, som också är dansk, är det nu alltså danskt på toppen i bolaget. Detta kanske bådar gott för försäljningen på den danska marknaden som annars är svår att lyckas på för svenska företag. Karo Pharma planerar nu att också gå in på den tyska marknaden.

 

Tydligare information, tack

Aktiespararna undrade varför bolaget inte kan behålla lånen eftersom räntorna nu är låga - och förmodligen betydligt lägre än vad mindre aktieägare kan låna till för att finansiera bolaget. Vd svarade att man vill ha utrymme för nya förvärv. Överhuvudtaget var det snålt med informationen på stämman, de flesta frågorna besvarades med att svaret kommer i emissionsprospektet. På frågan om när prospektet kommer blev svaret: fjärde kvartalet. Sådana vaga svar är inte bra eftersom de ger upphov till spekulation om strategierna - särskilt nu i samband med börsnoteringen av den största ägaren. Vet inte styrelsen hur de vill ha det eller är storägarna inte överens? Styrelsen har haft cirka en månad på sig att fundera över planerna sedan kallelsen till stämman gick ut. Aktiespararna vill se ökad tydlighet och transparens i fortsättningen!

 

BolagsbevakareLeo Gillholm

Författare Bolagsbevakningen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.