Du är här

2017-07-03

Aktiespararna i Almedalen: "Vill få fler politiker att förstå att sparande driver samhällsutvecklingen

wysiwyg_image

C-ledaren Annie Lööf, finansministern Magdalena Andersson (S) och Aktiespararnas vd Joacim Olsson är några av de hetaste makthavarna i Almedalen i år, enligt Expressens rankninglista.
– Jag vill få fler politiker att förstå att sparande och entreprenörskap driver samhällsutvecklingen, säger Joacim Olsson.

I Almedalen träffas tusentals beslutsfattare från politiken, organisationer och näringslivet för att diskutera samhällets utmaningar, på scener, debatter och mellan fyra ögon. 

Expressen har rankat de 150 hetaste makthavarna i Almedalen i år – och Aktiespararnas vd Joacim Olsson är ett av namnen bland toppolitikerna, börsdirektörerna och mediepersonligheterna.

Ska delta i direktsänd middag

I kväll ska Joacim Olsson bland annat delta i direktsänd middag med Expressens politiska reporter Niklas Svensson, tillsammans med Sara Skyttedal (KD) och Beatrice Ask (M).

Sedan väntar bland annat ett seminarium om pensionsavgifternas kostnader i relation till avkastningen, med tidigare finansmarknadsminister Peter Norman och Bengt Svelander, chef för Kammarkollegiet Kapitalförvaltning.

Men Almedalen är framförallt en mötesplats med många möjligheter att lyfta sparandefrågan direkt med politiker, opinionsbildare och andra centrala beslutsfattare, enligt Joacim Olsson.

– Sparande lägger grunden för att det finns riskvilligt kapital för att utveckla näringslivet – vilket i sin tur är en förutsättning för välfärden.

"Märkligt att vi inte för en diskussion"

Efter flera år med galopperande bostadspriser pekas hushållens skuldsättning ut som en av de största riskerna för samhällsekonomin. 

– Det är märkligt att vi trots debatten om skuldsättning inte för en diskussion om hur vi ska få fart på hushållens sparande, säger Joacim Olsson och understryker:

– Jag vill få upp politikernas ögon för att ett ökat sparande bidrar till att minska samhällets sårbarhet, samtidigt som det ökar människors individuella trygghet och frihet. 

Författare Joel Holm

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.