Du är här

2017-09-11

Aktiespararna kritiserar regeringens ISK-attack: ”Fullkomlig galenskap”

wysiwyg_image

Regeringens önskade höjning på aktiesparande får Aktiespararna att ryta till ordentligt – och rikta sågen mot förslaget.
– Spararna har gått bananas, säger organisationens vd Joacim Olsson.

Det spelar ingen roll om värdet på dina investeringar stiger eller tappar i värde.

Regeringen vill höja skatten på sparande i ISK (investerarsparkontot).

Nu markerar Aktiespararna mot förslaget – och ifrågasätter huruvida regeringen verkligen tänkt på vilka konsekvenser höjningen skulle kunna få.

LÄS OCKSÅ: Regeringen vill höja ISK-skatten: ”Ett slag mot vanliga sparare”

Regeringen tänker föreslå höjd beskattning av sparande på investerarsparkonto (ISK) och även i kapitalförsäkring som ett par av flera punkter i budgetpropositionen för 2018, skrev finansdepartementet i ett pressmeddelande på lördagen.

Skatten på sparande i investeringssparkonto och i kapitalförsäkring höjs genom att kapitalunderlaget multipliceras med statslåneräntan ökad med en procentenhet i stället för som i dag med 0,75 procentenheter. Förslaget förväntas träda i kraft den 1 januari 2018. Skatten på ISK höjs med 0,25 procentenheter, med andra ord, oavsett vilken utveckling spararens placeringar får.

Aktiespararna är allt annat än nöjda med förslaget. Organisationens Joacim Olsson är ytterst irriterad på regeringens planer.

– Det är fullkomlig galenskap att höja skatten. Det är inte de nominella beloppen i sig utan att regeringen sänder helt fel signaler till vanligt folk som vi borde uppmuntra till att avstå några 100-lappar per månad för att bygga en trygg framtid. Nu sänder regeringen i stället signalen att fogden kommer att slå till hårdare för alla som försöker, säger han till Dagens Opinion.

”Spararna har gått bananas”

En person som avsätter 400 kronor per månad till sparande i ett ISK-konto kan, vid händelse av ett normalt arbetsliv, räkna med att ha omkring 1,5 miljoner kronor i samma veva som det är dags att gå i pension.

– Det är enormt mycket pengar till frihet och guldkant. Det spelar ingen roll hur mycket Vänsterpartiet höjer bidragen. De pengarna går inte att få ihop på annat sätt, säger Joacim Olsson.

Han undrar huruvida regeringen verkligheten har tänkt igenom vilka opinionseffekter en höjning av ISK-skatten skulle kunna få.

– Alla som är medvetna sparare går i taket över detta. De har gått bananas på Twitter. Jag tror att regeringen har underskattat hur många som har kopplat sitt sparande till ISK, det är fler än 1,8 miljoner och typspararen har 30 000 kronor på kontot. De tycker: ’rör inte mina pengar, jag har redan skattat för dem’. Folk är riktigt upprörda. Det handlar om vanliga småsparare och det har regeringen inte förstått.

Tar inte frågorna på allvar

Joacim Olsson känner inte att den sittande regeringen ser sparande som något betydelsefullt eller viktigt inslag i vardagen.

– Det är klart att jag inte upplever att vi har en regering som uppmuntrar till sparande och tar de här frågorna på allvar. Självklart träffar jag regeringen, men jag märker att sparande inte är prioriterat för den sittande regeringen.

(Dagens Opinion) Hur uppfattar du att själva regeringen ser på ISK-skatten?

– Den som är mest skeptisk är finansmarknadsminister Per Bolund (mp). Men hans ord verkar väga lätt. Det här är den andra höjningen av ISK-skatten under mandatperioden.

Kan du behöva ändra din retorik för att nå fram?

– Det är ingen retorisk fråga att få en socialdemokratisk regering stödd av Vänsterpartiet att sänka skatterna. Socialdemokraterna förstår att det inte är bra, men ser det kortsiktigt. För Vänsterpartiet finns det aldrig för mycket pengar i staten. Även om vi har en stark internationell konjunktur nu, så räcker det inte för Vänsterpartiet.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.