Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-06-13

Aktiespararna: Skrota inte PPM-systemet

wysiwyg_image

”Besinna er Pensionsgruppen”, skriver Aktiespararnas vd Joacim Olsson i en debattartikel på SvD Näringsliv.

Ett fåtal, om än riktigt ordentliga, snedsteg inom premiepensionssystemet har fått de folkvalda politikerna att agera med kraft.

Olyckligtvis har åtgärderna ofta varit felriktade eller i ännu värre fall helt kontraproduktiva, skriver Joacim Olsson, vd för Aktiespararna, i en debattartikel som publicerats på SvD Näringsliv.

Högre krav på hur mycket externt kapital fonderna ska förvalta och hur länge de har funnits på marknaden fick runt en tredjedel av tidigare PPM-fonder att välja att inte ens ansöka om en fortsättning.

Avkastningen går inte att jämföra

Bilden som getts av skandalerna runt Allra och Falcon Funds, i vilka härvor pensionsspararna tyvärr förlorat stora delar av sitt kapital, gör synen på PPM-systemet som helhet för entydig. Avkastningen inom PPM har i snitt varit 7 procent per år. Det går att jämföra med inkomstpensionens 3 procent.

”Drygt 99 procent av PPM-spararna har haft en positiv avkastning och hälften av spararna har gjort aktiva val där deras preferenser om placeringsinriktning och risktagande har kunnat tillgodoses. Samtidigt har systemet sannolikt bidragit till ökad medvetenhet om vikten av att spara och att vi i Sverige har ett relativt sett spritt sparande i fonder och aktier även bland genomsnittliga löntagare”, skriver Joacim Olsson.

Valfriheten och vad systemet över tid förmår leverera måste vara viktigare än kortsiktiga ideologiska vinster för de krafter som ogillar människors fria val. Men i stället övervägs nu åtgärder som ska innebära att PPM-systemet rivs upp i grunden, enligt en statlig utredning.

”Det är en stor risk att det blir de större bankerna som är kvar medan alla mindre utmanare försvinner. Det är dags att de (Pensionsgruppen) besinnar sig. Låt de senaste årens skärpta regelverks effekter på fondutbudet och pensionsspararnas avkastning i alla fall vara möjligt att utvärdera innan den fortsatta processen med att helt skrota systemet tillåts fortsätta”, skriver Joacim Olsson.

Läs hela artikeln här!

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.