Du är här

2017-09-01

Aktiespararna vill ha ökad öppenhet om vd-ersättningar

wysiwyg_image

Det ska som investerare och ägare i ett börsnoterat bolag vara möjligt att förstå olika incitamentprograms utformning och möjliga utfall givet olika scenarios. Det kräver Aktiespararna som vill ha både ökad öppenhet och begränsningar i den rörliga ersättningens storlek.

– Det finns många exempel där incitamentsprogrammen uppmuntrar till kortsiktigt agerande som kan gå ut över bolagets långsiktiga värdeskapande, säger Aktiespararnas vd Joacim Olsson till Ekonomiekot i Sveriges Radio.

Så tog debatten ny fart

Debatten om bonusar och incitamentprogram har tagit ny fart sedan Dagens Industri nyligen rapporterat om att Medas förre vd Jörg-Thomas Dierks fått drygt 170 miljoner kronor för tre års arbete. Aktiespararna har framför allt reagerat på bristen på öppenhet och att bolagsstämman – ägarna – sällan får tillräcklig information om möjliga utfall av olika incitamentprogram. Även själva utformningen av vad som kan ge hög, rörlig ersättning har brister.

– Det finns incitamentsprogram som inte tillräckligt klarar av att isolera det som är bedriften av en företagsledning och där det kan vara makroekonomiska trender som belönas snarare än företagsspecifika resultat. Med ökad öppenhet och beslut på bolagsstämmorna skulle missförhållanden sannolikt oftare komma fram i ljuset i förväg snarare än som nu när utbetalningarna redan har skett, konstaterar Joacim Olsson.

Ekonomiekot i Sveriges Radio sänds i morgon, lördag, klockan 11.40. 

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.