Du är här

2017-12-08

Amerikansk jobbstatistik väntar i eftermiddag

wysiwyg_image

Konsensusprognosen för sysselsättningen pekar mot en ökning med 195.000 personer i november, efter en preliminär uppgång på 261.000 månaden före, och arbetslösheten väntas ligga kvar på 4,1%, den lägsta nivån sedan i december 2000.

Sysselsättningsökningen i oktober var klart lägre än de 313.000 som analytiker hade räknat med, men samtidigt reviderades utfallen för september och augusti upp med 90.000 personer.

I november väntas de genomsnittliga timlönerna öka med 0,3 procent m/m, efter att oväntat ha varit oförändrade i oktober, och pressa upp årstakten från 2,4 till 2,7%. Den genomsnittliga arbetsveckan ligga stilla på 34,4 timmar.

Commerzbank konstaterar i ett kundbrev att sysselsättningsrapporterna har sett mer ut som väderprognoser de senaste två månaderna, men att novemberutfallet inte bör vara förvrängt av väderrelaterade effekter.

"Vi räknar med en solid uppgång i sysselsättningen tillsammans med ett ihållande måttligt lönetryck. Detta bör vara tillräckligt för att få Fed att höja styrräntorna den 13 december", skriver Commerzbank.

Danske Bank lyfter fram att flera indikatorer (speciellt sysselsättningsindex i PMI) pekar mot en solid jobbrapport. De räknar med 195.000 nya jobb i november, med tjänstesektorn som den främsta bidragsgivaren.

Rapporten släpps, i vanlig ordning, kl 14.30 svensk tid

Redaktionen

Källa: Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.