Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-23

Analys Aspire: Uppvärdering efter rapport

Detta är en betald analys på uppdrag av Aspire Global plc. utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Aspire Global överraskar positivt inom både B2B- och B2C-verksam­heten. Korsförsäljningen mellan vertikaler imponerar. En effektiviserad marknadsföring och skalfördelar gav även lönsam­het över förväntan. Trots uppgången i aktien ser vi fortsatt uppsida.

Under det andra kvartalet redovisade Aspire intäkter på 24,7 miljoner euro. Tillväxten uppgick till imponerande 43 procent i årstakt och relativt årets första kvartal, till 35 procent. Det var över vår förväntan. Den starka utvecklingen förklaras huvud­sakligen av framgångsrika partnerskap, ett starkare erbjudande genom sports­betting, samt högre effektivitet i Aspires datadrivna verktyg.

Starkt för B2C

B2C-verksam­heten växte med 48 procent i årstakt, pådriven av betting, vilken lan­serad under första kvartalet och utgjorde redan under det andra kvartalet 10 procent av B2C-intäkterna. Betting på Karambasajten stöds av KaramBot, en unik tjänst hos Aspire. Rimligtvis har lanseringen av betting även bidragit med mycket god korsförsälj­ning.

Betting live under VM

Betting var live också hos två partner­sajter under VM i fotboll och bidrog med tillväxt även i B2B-verksamheten. Betting är dock fortfarande en liten del av Aspires intäkts­bas. I dag är tre partners live med betting och ytterligare ett antal för­vänt­as gå live med både casino och betting inom kort.

Lönsamhet över förväntan

Även lönsamheten kom in väl över våra förväntningar. EBITDA-resultatet landade på 5,7 miljoner euro. Avvikelsen på kostnadssidan var till största delen hänförbar till marknadsföringskostnader, där för­mågan att generera intäkter per spenderad marknads­föringskrona, var under­skattad. Kan bolaget hålla relationen marknads­förings­kostnader/B2C-intäkter på denna nivå finns uppsida relativt våra prognoser. Utöver detta har bolaget en hög hold jämfört med peers, vilket påvisar god förmåga att förädla såväl nya, som existerande kunder.

Bra position

I dag har bolaget en bra position, både som plattformsleverantör och operatör. Positionerna kan stärkas ytterligare genom förvärv av exempelvis operatörer eller spelutvecklingsbolag. Därmed skulle betydande synergier kunna uppnås genom att nyttja den egna plattformen. Bolagets ledning har inte kommunicerat några förvärv ännu, men har 80 miljoner euro, inkluderat outnyttjad kreditlina, avsedda för ändamålet.

Motiverat värde

Vi har justerat våra prognoser för både intäkter och kostnader. Vi höjer det motiverade värdet per aktie i bas-scenariot till 44,6 kronor från tidigare 38,3 kronor.  Vi har inte tagit hänsyn till eventuella förvärv i våra prognoser.

 

Författare Markus Augustsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.