Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-30

Analys Fastator: Substansvärdet ökade 30 procent

Detta är en betald analys på uppdrag av Fastator AB utförd av analysföretaget Jarl Securities på uppdrag av Analysguiden.
wysiwyg_image

Den betydande värdeökningen inom Offentliga Hus, som vi och bolaget flaggade för efter förra rapporten, bekräftades detta kvartal. Ett substansvärde på 55 kronor per aktie, mot väntade 50 kronor, lyfte aktien från 27 till 43 kronor, som högst. Vi höjer vår riktkurs.

Fastators portfölj domineras nu i än större utsträckning av hälftenägda Offentliga Hus i Norden AB (OH). Detta bolag äger fastigheter värda drygt 3 miljarder kronor. Hyresgäster är stat, kommun och landsting, vilket ger stabila kassaflöden. Målet är att OH ska öka sitt fastighetsvärde till mellan 6 och 7 miljarder kronor fram till den planerade börsnoteringen 2019. Den blir mycket viktig för värdet på Fastators aktie. Nu handlar det emellertid om att få betalt för den värdeökning på 466 miljoner kronor som OH presenterade i kvartalsrapporten. Hälften tillfaller Fastator.

Investmentbolag inom fastigheter

Fastator ska agera som ett investmentbolag, där förvaltning, utveckling och slutligen försäljning av innehaven är affärsmodellen. Bolaget skall som aktiv ägare, med en ägarandelar på mellan 10 och 50 procent, addera värde till lokala fastighetsprojekt eller till företag vars produkter anknyter till fastighetssektorn. Bolaget har inga begränsningar i sin policy vad gäller investeringarna. En relativt hög kostnad för lånat kapital innebär att investeringarna har ett relativt högt avkastningskrav.

Höjd riktkurs

Fastatoraktien erbjuder en riskspridning för invest­eringar i fastighetsprojekt med hög avkastning, där exponeringen mot OH väger tungt. Bolaget har inlett en process för notering av OH-aktien på någon av börsens huvudlistor, vilket bör vara positivt för kursutvecklingen. Substansrabatten i Fastatoraktien har minskat till 31 procent (jämfört med i praktiken 45 procent substansrabatt den 28 maj) om den indikerade värdeökningen i OH vägs in. Vi höjer vår riktkurs för aktien i basscenariot till 43 kronor (38).

Författare Bertil Nilsson

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.