Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-06

Analys: Riskabel sväng

wysiwyg_image

Denna artikel framgår ur Aktiespararen nummer 2 2019.

Kursstöd eller recessionsbekräftelse? Feds senaste U-sväng i räntepolitiken skapar både osäkerhet och splittrar såväl optimisten som pessimisten.

Vissa U-svängar är mer betydelsefulla än andra. På bara några få månader har världens i särklass viktigaste centralbank, amerikanska Federal Reserve, gjort en spektakulär U-sväng när det kommer till den framåtblickande kommunikationen i sin räntestyrning.

Så sent som i december höjde Fed styrräntan med 25 punkter till det nya intervallet på 2,25–2,50 procent med förväntan om fler höjningar under 2019. Samtidigt kommunicerade Fed-chefen Jay Powell under presskonferensen att den kvantitativa åtstramningen QT skulle löpa planenligt vidare, närmast på autopilot, i rådande storleksordning.

Efter ett tumultartat december var den hårda linjen från Fed riktigt svårsmält för aktiemarknaden och kritiken lät inte vänta på sig, bland annat från den frispråkige amerikanska presidenten Donald Trump. Några få dagar efter räntebeskedet inträffade den uppmärksammade ”julaftonsmassakern” på den amerikanska börsen.

Därefter har kommunikationen från Fed varit betydligt mer mjuk och tillmötesgående, inte minst vid januarimötet. Fed-chefen Powell har vacklat i frågan om kvantitativ åtstramning och bytt ut autopiloten mot en betydligt mer flexibel hållning.

Synen på nästa räntesteg har också förändrats ordentligt och allt färre bedömare räknar med räntehöjningar under 2019 i USA. Tvärtom har en paus eller regelrätta sänkningar diskuterats som ett logiskt nästa steg i den amerikanska räntepolitiken.

Vad betyder hela den här scenförändringen för aktie-, ränte- och valutamarknaden framåt? Gör amerikanska centralbanken en genomtänkt U-sväng eller en mer riskfylld, okontrollerad sådan? Optimisten och pessimisten går in i en ny diskussionsrunda.

OPTIMISTEN

Optimisten börjar med att konstatera att den amerikanska styrräntan är vägledande för hela den internationella kapitalmarknaden. Förändringar i räntenivån och i centralbankens balansräkning fortplantar sig snabbt i det dynamiska ekonomiska samspel som vi till vardags kallar den globala ekonomin.

Att Fed nu har tagit marknadssignalerna på allvar och identifierat den betydande stress som åtstramningspolitiken har fått på många dollarskuldsatta tillväxtnationer är klart positivt. Dollarlikviditeten ute i världen har varit ett problem sedan en tid tillbaka och trippelsmällen med stigande räntor, accelererande QT och stigande dollar har varit bekymmersamt för nationer som Kina, Turkiet, Malaysia och Argentina.

Pausen i åtstramningspolitiken ger mot denna bakgrund ett mycket tacksamt och välbehövligt andrum åt tillväxtnationerna, inte minst för de länder som är i behov av extern refinansiering av dollarbaserade skulder kommande år. Minskad dollarstyrka i kombination med minskad ränterädsla ger starka stöd åt aktiemarknaden i USA, Europa och Asien.

Optimisten väljer på så vis att tolka Feds 180-gradersvändning som något riktigt positivt. Även om tillväxtutsikterna har justerats ned något i USA, så ger räntepausen långt fler positiva än negativa ringar på vattnet för börsen kommande tolv månader. Även vetskapen om att amerikanska centralbanken kommer till undsättning vid större marknadsoro är betryggande för risktillgångar, konkluderar optimisten och trycker på köpknappen.

PESSIMISTEN

Pessimisten ser inte lika ljust på tillvaron. Den snabba reverseringen av räntepolitiken talar enbart för en sak: avmattningen i amerikansk konjunktur är mer betydelsefull än befarat. Den okontrollerade kommunikativa U-svängen ger närmast ett panikartat intryck på pessimisten.

Skadan är dessutom redan skedd. Nio räntehöjningar sedan räntehöjningscykeln inleddes i december 2015 får naturligtvis konsekvenser. Bara under fjolåret gjordes fyra höjningar. Omvärlden känner nu av den fördröjda åtstramningseffekten på allvar med lägre ekonomisk aktivitet som följd.

Likadant är det i den inhemska ekonomin. Sektor efter sektor uppvisar svaghetstecken i USA. Bilförsäljningen har bromsat in kraftigt i spåren av högre låneräntor, likaså husförsäljningen. Huspriserna – som är en tillväxtcylinder för den amerikanska ekonomin – har avmattats i rask takt och noterbara nedgångar har ägt rum i tidigare upphaussade regioner som San Fransisco och Seattle, vilket är talande exempel för realekonomisk kontraktion.

Pessimisten poängterar även att den amerikanska centralbanken aldrig har pausat en räntehöjningscykel för att sedan återuppta samma spår igen. En recession tenderar alltid att komma emellan. Likadant är det denna gång i en till åren riktigt övermogen konjunkturell expansion.

Sammantaget ser pessimisten framför sig att nästa räntesteg blir en sänkning i USA. Räntehöjningens tid är förbi och snart även den kvantitativa åtstramningen (QT). Precis som räntehöjningarna har en fördröjd effekt, har även räntesänkningarna en fördröjd verkan. Aktiemarknaden är därför mycket sårbar de kommande sex till nio månaderna konkluderar pessimisten och blankar S&P 500.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.