Du är här

2017-09-27

Analyshuset höjer Skanska – aktien stiger

wysiwyg_image

Konsensus undervärderar det vinstbidrag som Skanskas utvecklingsdelar står för. Byggkoncernens svaga byggmarginaler är inprisade.

Det skriver Carnegie i den analys där rekommendationen höjs till köp (behåll) med 220 kronor som ny riktkurs (185).

Investmentbanken påpekar att den nya riktkursen implicerar en ev/ebit-multipel om 11 för nästa års förväntade rörelseresultat, eller omkring de senaste fem årens nivå.

Bland andra delar som sticker ut och Carnegie ser potential i är att det utländska ägandet, som korrelerar högt med aktiekursutvecklingen, är på den lägsta nivån sedan 2004. Vidare lyfts det fram att Skanska, till skillnad från normalt, handlas med en rabatt mot internationella peers. Därutöver har premien mot nordiska sektorkollegor minskat.

MISSA INTE: Exklusivt i Aktiespararen: "Herre på byggtäppan"

"Dessutom väntas Skanska ge en direktavkastning på 4,7 procent för 2017 - en högre spread än normalt mot aktiemarknaden överlag. Med en nettokassa, en stark historik av ökad utdelning per aktie, och en utdelningsandel väl under 70 procent av vinsten bedömer vi att risken för att Skanska inte ökar utdelningar är väldigt låg", skriver Carnegie.

För 2016 delade Skanska ut 8:25 kronor per aktie. Carnegie räknar med 25 öres höjning per år upp till 9:00 kronor i utdelning för 2019. SME-snittet för 2019 ligger på 8:80, samt 8:46 respektive 8:64 kronor för de två föregående åren.

Skanskaaktien är upp 2,6 procent på onsdagsförmiddagen, men har backat 11 procent på tre månader.

LÄS MER: Därför lockar byggjätten till köp

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.