Du är här

2017-12-06

Analytiker: Så mycket är Arjoaktien värd

wysiwyg_image

Det traditionella Getinge med tre affärsområden gör sin sista handelsdag på onsdagen. Detta efter att medicinteknikbolaget i oktober förra året flaggat för att dela ut Arjo eller Patent & Post Acute Care, tidigare även känt som Extended Care, till aktieägarna och börsnotera bolaget för att skapa en ökad tydlighet inom koncernen.

Torsdagen blir alltså första handelsdagen utan rätt till utdelningen av Arjo. En titt på ett antal bankkommentarer inför avskiljningen visar att de flesta analytikerna menar att den avknoppade delen är värt cirka 30 kronor per Getinge-aktie.

* SEB Equities, med behåll-rekommendation, menar att ett rimligt värde för Arjo ligger mellan 8,4-9,9 miljarder kronor eller 30-35 kronor per aktie. För det resterande Getinge ser banken ett värde på 125 kronor per aktie, vilket då leder till SEB:s riktkurs för totalen på 155 kronor.

* Handelsbanken Capital Markets, med rekommendationen öka, värderar Arjo till 28-30 kronor per aktie samt en värdering på det återstående Getinge om 120-125 kronor per aktie. Den sammanlagda värderingen hamnar alltså mellan 148-155 kronor.

* Nordea Markets, med köp-råd och riktkurs 188 kronor, värderar Arjo utifrån en rimlighetsvärdering till 30 kronor per aktie och då resterna av Getinge till 158 kronor utifrån sin nuvarande riktkurs.

* En fjärde Getinge-analytiker, som vill vara anonym, värderar också Arjo till i runda slängar 30 kronor per aktie.

På frågan om Getinge kommer handlas minus 30 kronor på torsdagen svarar den sistnämnde analytikern:

"Ett plus ett brukar bli mer än två i de här sammanhangen" och menar därmed att det är långt ifrån säkert att Getinge kommer att handlas ned så mycket som 30 kronor.

"Men rent teoretiskt borde den ju det".

Analytikern påpekar även att man i minnet bör ha att Getinge exklusive Arjo kommer att ha en lägre indexvikt i OMXS30. Det kan påverka aktiekursen då exempelvis flera fonder följer index och därmed indexvikterna.

"Jag tror det kan bli rätt så stökigt i Getinge-aktien ända fram till tisdagen då vi verkligen får svart på vitt vad Arjo är värt".

Såväl Getinge som avknoppade Arjo siktar på att ha en organisk tillväxt om 2-4 procent framöver. Dessutom en genomsnittlig ebitda-tillväxt på över 10 procent för Arjos vidkommande, medan Getinge har väglett marknaden om en tillväxt i vinst per aktie på mer än 10 procent.

Getinge, exklusive Arjo, gör alltså handelsdebut på torsdagen den 7 december medan Arjo debuterar nästa vecka på tisdagen, den 12 december.

Arjo omfattar bland annat produkter och lösningar för patienthantering, medicinska sängar och hygiensystem.

Getinge kommer alltså i sin tur att fokusera på sina två återstående affärsområden, Acute Care Therapies och Surgical Workflows.

"Arjo är ju ett ganska fritt och färdigstöpt bolag som nu kan köra sitt eget race i och med att det nu får en egen börsscen att stå på och behöver därmed inte tänka så mycket på Getinge. De problem som funnits och finns med FDA ligger ju fortsatt inom det återstående Getinge", påpekar den anonyme medicinteknikanalytikern för Nyhetsbyrån Direkt.

I Bloomberg News sammanställning ligger den genomsnittliga riktkursen för hela Getinge på 156 kronor per aktie medan SME Direkts sammanställning pekar på en snittriktkurs om 153 kronor. I SME Direkts sammanställning från slutet av oktober finns det 2 positiva rekommendationer, 4 neutrala och 3 negativa.

Getinge-aktien handlades under onsdagsförmiddagen till drygt 145 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.