Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-08-31

Analytikern: Full rulle för skogsbolaget

wysiwyg_image

Analys skriven av Dag Rolander, Aktiespararen nr 8.

Kombinationen av tillväxt och attraktiva nyckeltal lockar i Stora Enso. Köp.

Stora Ensos omvandlingsnummer från en av världens största tidningspappersmakare till ledare inom förnyelsebara förpacknings- och biomaterial med global närvaro är värd en stor applåd.

I takt med att media och kontor digitaliserats har enstaka pappersmaskiner lagts ned och den produktionen flyttats över på andra som kunnat köras för fullt och genererat kassaflöde om än med svag lönsamhet. Några maskiner har byggts om.

Nya maskiner och bruk, senast Beihai i Kina, har tillkommit. Det handlar om flera år från beslut tills anläggningarna körts in och kan gå för fullt. Tyngdpunkten har successivt flyttats från krympande till växande marknader med lönsamma produkter. Temat är att bli ledande inom förnybara material och det innebär inte bara förpackningar utan trävaror som korslimmat trä som ersätter betong i husstommar också för flervåningshus.

Sedan 2007 har pappersproduktionen krympt med drygt 30 procent. Marginalen på denna sida är inte hög, under 5 procent i fjol, men avkastningen på det successivt avskrivna kapitalet blev 15 procent och har fördubblats i år tillsammans med stigande marginal. Kassa­flödena efter små investeringar är fortsatt starka.

wysiwyg_image

I halvårsrapporten var omsättningen bättre men rörelseresultatet 3 procent sämre än väntat. Aktien dök med 12 procent. Det överdrivna kursfallet förklaras av vinsthemtagningar och av försiktiga utsagor om kommande kvartal. Det är ändå uppenbart för den som vågar lyfta blicken att aktien hamnat i ett fyndläge.

Före årsskiftet kommer återköpet av Stora Ensos svenska skogar att förverkligas. Bolaget äger redan 49 procent i Bergvik och kommer i stället att äga 70 procent i Bergvik Väst (Öst köps av Billerud Korsnäs) som har 1,9 miljoner hektar skog (varav 1,6 miljoner produktiv skogsmark). Prislappen blir cirka 22 000 kronor per hektar.

De negativa finansiella effekterna, i form av ökad skuldsättning och lägre avkastning på sysselsatt kapital, är små och uppvägs av ett större intresse för aktien när skog står och växer i balansräkningen.

Den finansiella nettoskulden på drygt 2 miljarder euro är ganska låg och krympande. Tillsammans med börsvärdet på knappt 12 miljarder euro är värderingen 10 gånger rörelse­resultatet och p/e-talet drygt 11. Utdelningen parkerades på 0,30 euro fram till 2015 för att sedan höjas med 10 procent per år och är strax fördubblad. Direktavkastningen går till 4 procent. Nyckeltalen är attraktiva.

Börsen befarar att en konjunkturförsvagning står för dörren. Rullar det i stället på når aktien strax 180 kronor.

Författare Dag Rolander

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.