Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-09-18

Analytikern: ”Intressant aktie – kommer bättre läge”

wysiwyg_image

Denna analys framgår ur Aktiespararen nummer 8 2018.

wysiwyg_image

Oljebolaget Lundin Petroleum har utvecklats starkt på börsen i år. Med stigande oljepriser, starka kassaflöden och en god operativ utveckling är bolaget intressant, men vi avvaktar bättre ingångsläge.

Det kan kännas otidsenligt att investera i ett oljebolag år 2018. I rådande tidsålder är trenden hållbarhet, minskade Co2-utsläpp och förnyelsebara energialternativ. Men faktum är att olja – eller snarare dess raffinerade produkter – är en oumbärlig del av den globala energi- och transportmixen.

Alternativ till förbränningsmotorn växer gradvist fram, men än så länge lever vi en värld helt beroende av olja. Efterfrågan växer i dagsläget med cirka 1,5 miljoner fat om dagen/år, pådrivet av en växande global ekonomi och en till synes omättlig asiatisk aptit.

Lundinsfärens flaggskepp, Lundin Petro­leum, är mitt i händelsernas centrum. Med ett börsvärde på nästan 100 miljarder kronor har bolaget kommit upp i storlek och är ingen liten pjäs längre. Kort sagt har ägarfamiljen Lundin en framgångsrik historia av att skapa stora värden inom råvarusektorn.

Navet i den nuvarande rörelsen är Edvard Grieg-fältet, driftsatt i slutet av 2015, som tillsammans med Alvheim och Volund svarar för huvuddelen av koncernens rådande utvinningstakt om 81–82 tusen fat oljeekvivalenter per dag. Dessa fält överskuggas emellertid av megafältet John Sverdrup som upptäcktes år 2010–2011 av Lundin Norway och Equinor.

Geografiskt ligger John Sverdrup i samma delområde av Nordsjön som Edvard Grieg i det som kallas Utsirahöjden, 155 km väst om Stavanger. Reserverna (1P och 3P) i fältet uppskattas till mellan 2,1–3,1 miljarder fat och utvinningstakten vid full utbyggnad år 2022 beräknas uppgå till 660 tusen fat olja per dag. Vid fas 1 – som tidsmässigt ligger närmare – beräknas 440 tusen fat per dag med start sent 2019.

Equinor är operatör i fältet med 40 procent licens, medan Lundins licensandel uppgår till 22,6 procent. Med rådande plan väntas Lundin Petroleum gå från en utvinningstakt på runt 80 tusen fat olja per dag till 130 tusen under fas 1 av Sverdrup-projektet till 160 tusen fat vid platåproduktion.

Om allt går enligt plan är därmed organisk tillväxt inbyggt i bolaget med en förväntad fördubbling av utvinningstakten kommande 5 år. Addera därtill prospektering i närområdet kring Utsirahöjden och borrningar i södra Barents hav som kan ge ytterligare tillväxt. Så långt är allting väl.

Men intäktsbasen består inte enbart av volym, utan även av en prisvariabel. Råvarubolag är helt beroende av världsmarknadspriset, bortsett från eventuell prissäkring. För närvarande ligger priset på Nordsjöoljan (brent) strax över 70 dollar fatet. Priset har stigit kraftigt från bottennivåerna år 2016.

Oljepriset går i cykler och är kopplad till ekonomisk aktivitet och utbudsdynamiken på marknaden. Efter oljepriskollapsen mellan åren 2014–2016 stoppades flera projekt. De uteblivna investeringarna väntas spela ut från och med i år och framåt givet den naturliga eftersläpning som existerar i sektorn.

Detta samtidigt som konsumtionen ökar och stora geopolitiska risker föreligger, vilket ger en intressant grogrund för högre oljepriser.

Största risken är om en global recession skulle inträffa eller om dollarn skulle fortsätta sin branta stegring.

Men det räcker inte hela vägen till en köprekommendation på dagens kursnivåer. Aktien har sprungit snabbt till runt 300 kronor och även om vi tror på Lundin Petroleums tillväxtagenda och familjen Lundins förmåga att låsa upp värden i det svarta guldet, bedömer vi att man kan komma in billigare längre fram.

Rekommendationen blir därför avvakta lägre kursnivåer. Optimisten kan förstås ta en inledande position i aktien och skala upp storleken i takt med att John Sverdrup-fältet färdigställs, men för andra blir rådet att sätta upp aktien på bevakningslistan och köpa närmare 250 kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.