Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2017-05-24

Appen som kan öppna din dörr

wysiwyg_image

Detta framgår ur Aktiespararen nummer 4 2017.

Zaplox kopplar upp hotellrummet med mobilen – nu ska bolaget in på börsen.

Du kan checka in på hotellet, låsa upp rumsdörren och beställa spabehandling. Dessutom blir det nu möjligt att köpa aktier i innovationsbolaget från Lund.

Sju år gamla Zaplox har som mål att förenkla livet för såväl hotell som hotellgäster genom att mobilt koppla upp hotellrummet. Det har bolaget gjort med 960 rum, men målet är hela 500 000 hotellrum till 2019.

– Det är realistiskt. Just nu har vi ett test med en stor spansk hotellkedja. Bara med dem skulle vi nå långt över vårt mål för 2017, där finns potentiellt 85 000 rum, säger Zaplox vd Magnus Friberg.

Årets mål ligger på avtal om 20 000 rum.

Ytterligare en positiv nyhet är ett avtal med Hotels.com, en av världens största hotellbokningssajter.

– De kontaktade oss andra halvan av 2016, säger Magnus Friberg.

Med hjälp av Zaplox utvecklings­kit, eller sdk, har Hotels.com byggt in tjänsten för in- och utcheckning samt mobil nyckel i sin egen app.

– Det är en pilot som gäller för tio hotell, hälften i Europa och hälften i USA, säger Magnus Friberg.

Piloten är planerad att gå live strax före sommaren och under hösten sker en utvärdering.

– Därefter är tanken att skala upp, säger Magnus Friberg.

Zaplox ska nu in på börsen via First North och ett erbjudande ligger ute om nyemission som gäller fram till den 4 maj. Priset per aktie är 5,5 kronor och minsta teckningspost är på 900 aktier, motsvarande 4 950 kronor. Första handelsdag på First North blir den 8 juni.

Företaget har hittills gjort ökad förlust varje år, 13 miljoner kronor 2015 och knappt 36 miljoner kronor 2016. Omsättningen 2015 var enligt prospektet 1,1 miljoner kronor. Den ökade 2016 till 2 miljoner kronor.

Den som kollar upp bolaget på en upplysningstjänst som Allabolag ser däremot att omsättningen 2016 sjönk till 6,5 miljoner kronor från 8,5 miljoner kronor 2015. Det beror på att där inkluderas aktiv utveckling. Det får man göra i bokföringen om utvecklingskostnaden innebär något beständigt.

Magnus Friberg anställdes som vd i september 2013.

– Jag trodde på kärnidén. Dessutom gillade jag att företaget utvecklade mot riktig kund från dag ett och inte bara satt på kammaren. Zaplox fick Skistar som första kund, bara via en prototyp.

Han kom närmast från Securitas där han arbetade som chef för affärsutveckling och marknadsföring för Europa. Han har tidigare erfarenhet av startupbolag via Smart Safety, som han var med och byggde upp från start. Företaget såldes efter 12 år till danska säkerhetskoncernen Falck.

För närvarande är Zaplox inriktat helt på hotell och semester­boenden.

– Vi vill bli globalt ledande. Då måste vill hålla fokus och kan inte vara på för många vertikaler samtidigt, säger Magnus Friberg.

Pengarna från nyemissionen kommer att gå till att utöka USA-verksamheten från i dag en anställd till planerat fyra personer.

Hur länge kommer pengarna att räcka?

– Planen är att det räcker för att nå ett positivt kassaflöde. Det betyder att vi inte tror att vi kommer att behöva mer sedan.

Enligt Magnus Friberg finns ingen större konkurrens. Exempelvis Assa Abloy har visat upp smarta lås, men det är enligt honom inget hot mot Zaplox.

– Assa Abloy är tvärtom en nära samarbetspartner till oss. De har en demonstrationsapp, men den har inte in- och utcheckning, bara låsfunktionen och fungerar bara för just deras låssystem.

– Vi har gjort ett stort integrationsarbete med flera olika låssystem och dessutom med de största affärssystemen för hotellen. Det gör att vi kan dela utvecklingskostnaden på många olika hotell.

Vad skulle hända om Apple eller Samsung tog fram en liknande lösning?

– Det skulle vara jättebra att få mer hjälp att bygga upp marknaden.

– Jag tror att de kanske skulle kunna göra det på konsumentmarknaden, men inte för företag, eftersom det kräver så mycket integrationer med bakomliggande system.

Ni vill bli globalt ledande, hur lång tid kommer det att ta?

– På ett sätt är vi redan globalt ledande. Vi har mest erfarenhet och flest gästnätter. Men bolaget är inte på något sätt hemma. Det är nu resan börjar, säger Magnus Friberg.

Författare Sverker Brundin

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.