Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2021-04-08

APPLE: GLOBAL CHIPBRIST SLÅR MOT PRODUKTION AV MACBOOK, IPAD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den globala halvledarbristen slår brett och drabbar nu även Apple. Viss produktionen av den bärbara datorn Macbook och surfplattan Ipad har fått skjutas på framtiden, skriver Nikkei med hänvisning till anonyma källor.

Apple anses allmänt ha stor makt när det gäller att göra inköp från underleverantörer, men bolaget är trots det inte immunt mot den rådande situationen. Chipbristen har bland annat orsakat förseningar i ett viktigt steg i produktionen av Macbook-datorer, placeringen av komponenter på kretskortet före slutmonteringen. Vad gäller Ipad har produktion fördröjts på grund av brist på displayer och displaykomponenter, enligt Nikkei.

På grund av förseningarna ska Apple ha senarelagt vissa komponentbeställningar till produkterna från det första till det andra halvåret i år. Produktionsplanerna för Iphone ska däremot än så länge inte ha påverkats av bristsituationen, även om tillgången på vissa komponenter av källor i bolaget beskrivs som "tajt".

Apple är berömt för sitt sätt att hantera en av världens mest komplicerade leveranskedjor och den hastighet med vilken bolaget kan styra leverantörerna. Enligt Nikkeis källor är förseningarna hos Apple ett tecken på att den globala chipbristen blir allt allvarligare.

"Efterfrågan inom vissa av dessa stora produktkategorier har överstigit den totala kapacitet som finns tillgänglig. De (Apple) ställs nu inför samma långsiktiga utmaningar som andra med att addera tillverkningskapacitet, vilket tar åratal och kostar miljarder dollar", säger Peter Hanbury, partner vid konsultföretaget Bain & Co, till tidningen.

Mindre teknikföretag lär drabbas ännu hårdare än Apple tror Wallace Gou, som är vd för chiptillverkaren Silicon Motion och bland annat levererar till Samsung och Western Digital.

"Vi ser inte riktigt något slut på den här bristen och saker och ting kan bli ännu värre. Om vi blickar fram emot slutet av andra kvartalet, kan vissa mindre teknikspelare få slut på kritiska lagerkomponenter som krävs för att bygga produkter och tvingas skala ned produktionen", säger han.

USA, Japan och Tyskland har nyligen bett Taiwan och Sydkorea, de två viktigaste länderna för halvledarindustrin, att hjälpa till med att prioritera chip för fordonsindustrin då denna anses vara av avgörande betydelse för världsekonomin. Detta har i sin tur ytterligare pressat produktionen av halvledare till konsumentelektronik och datorprodukter.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.