Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-06-16

ARBETSMARKNAD: UTREDNING FÖRESLÅR NY FORM FÖR A-KASSA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Utredningen om en ny arbetslöshetsförsäkring för fler, grundad på inkomster, överlämnade på tisdagen sitt betänkande till regeringen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Med en försäkring grundad på inkomster blir arbetslöshetsförsäkringen, det vill säga grundförsäkringen och inkomstbortfallsförsäkringen, en sammanhållen inkomstbortfallsförsäkring. En effekt av detta är att dagens arbetsvillkor ersätts av ett inkomstvillkor.

I utredningen föreslås vidare att ersättningsperiodens längd ska vara differentierad utifrån den sökandes förankring på arbetsmarknaden, mätt med förvärvsinkomster, och att ersättningens storlek ska bestämmas utifrån den sökandes tidigare inkomster och medlemskap i eller anslutning till en arbetslöshetskassa.

Utredningen föreslår också att ersättningen ska trappas ned med tiden i arbetslöshet. Det är utredningens bedömning att nedtrappningen även ska gälla för aktivitetsstöd.

Förslaget innebär att den som har en årsinkomst på 120.000 kronor, där man tjänat minst 10.000 kronor i fyra månader, kvalificerar sig till en ersättning på 80 procent av inkomsten. Taket föreslås ligga på 25.000 kronor.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.