Du är här

2017-08-29

Asien faller, guldpriset och yenen stärks

wysiwyg_image

Asienbörserna tappade något på tisdagen i hög volatilitet, och yenen stärktes, efter att Nordkorea avfyrade en missil som flög över Japan. Guldet utökade sina uppgångar och handlas kring 1.316 dollar per uns.

Även schweizerfrancen stärktes medan den koreanska wonen och Australiendollarn tappade på ett typiskt riskfrånvänt manér.

"Somliga observatörer trodde att USA och Nordkorea förde diskussioner bakom lyckta dörrar, men nu visar det sig att Nordkorea fortsätter att utveckla missiler. Riskaversionen lär fortsätta även om USA svarar lugnt", sade Chihiro Ohta, Tokyobaserad strateg vid SMBC Nikko Securities, till Bloomberg News.

En annan bedömare, japanska Resona Banks chefsstrateg Mamoru Shimode, sade att händelseutvecklingen vid närmare eftertanke inte nödvändigtvis borde få investerarna att plötsligt ändra sina positioner:

"Marknaden har i viss utsträckning varit medveten om oddsen för att saker och ting ska förvärras", sade han till Bloomberg.

På Tokyobörsen föll 154 av de 255 aktierna i Nikkei 255-indexet, som backade cirka 0,4 procent och är ned 4,4 procent mätt i euro men upp 1,3 procent mätt i yen hittills i år. Augusti ser nu ut att bli den svagaste månaden för Japanbörsen sedan mars. Sektorvis gick sällanköpsvaror och telekom sämst, minus cirka 1 procent.

Det förstnämnda kan ses mot bakgrund av sämre konsumtionsstatistik än väntat: de japanska hushållens konsumtion sjönk med 0,2 procent i juli på årsbasis, medan en uppgång på 0,7 procent var väntat enligt Bloomberg.

På statistikfronten rapporterades även att Japans arbetslöshet låg kvar på juni månads nivå, 2,8 procent, i juli.

På råvarusidan ser vi ett högre guldpris i kölvattnet efter Nordkoreas senaste missilavfyrning vilket ledde till att investerare flydde till den gula ädelmetallen då riskaptiten dämpades.

"Förutsatt att det inte eskalerar, och det hoppas vi inte att det gör, skulle vi inte vara förvånade om guldet stiger ett par dollar under kommande timmar eller dagar", sade Jordan Eliseo, chefsekonom vid Australian Bullion, till Bloomberg News.

Guldet har stigit med 15 procent hittills i år då Nordkorea har provocerat och USA:s president Donald Trump har svarat med hårda toner. Att Federal Reserve väntas höja räntan i en relativt lugn takt har försvagat dollarn och därmed bidragit till uppgången i guldpriset.

Silver steg också och nådde som högst 17:5539 dollar per uns, den högsta nivå sedan i början av juni.

På oljemarknaden steg WTI-oljan något efter måndagens nedgång. Brent noterades också högre.

Källa: Direkt

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.