Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2020-07-20

ASSA ABLOY: FÖRBÄTTRADE UTSIKTER - DAG ATT KÖPA - ANALYSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots ett bättre utfall än väntat på samtliga punkter fick Assa Abloys rapport för det andra kvartalet ett svalt bemötande av aktiemarknaden på fredagen. Flera analyshus anser dock att fredagens dom var för hård och har höjt betyg och/eller rekommendationer för låsbolaget.

"Som den sämst presterande aktien i den nordiska sektorn över de senaste tre månaderna är sentimentet i aktien ovanligt negativt. Fundamentalt menar vi dock att kvalitéerna består och att ett bra ingångsläge (i aktien) har visat sig", skriver Carnegie i en analys och får medhåll av kollegorna på Pareto Securities.

Bland ljuspunkterna ser analytikerna en gradvis förbättring av volymerna och goda möjligheter för marginalerna att återvända i takt med att volymen går upp när allt fler marknader lättar på restriktioner för att hindra smittspridning. Deutsche bank tror att marginalerna kan återvända till häradet 16-17 procent under de kommande 18 månaderna som en konsekvens av "fördelaktig mixeffekt och strukturella kostnadsåtgärder".

I det något längre perspektivet finns det även potential för bolaget att gynnas av att krisen har accelererat skiftet från mekaniska till elektromagnetiska och digitala lås, vilket kunde skönjas redan i det andra kvartalet där den organiska försäljningen för Entrance system minskade betydligt mindre än för bolaget som helhet, bland annat på grund av att försäljningen inom logistikområdet gått starkt när e-handelsjättar byggt lager för att möta den ökade onlineförsäljningen. Vd Nico Delvaux sade i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter rapporten att "det finns ett liv efter covid-19 och om vi gör det rätt kan vi komma ur krisen starkare".

Efter fredagens rapport placerade sig Assa Abloy på den under halvan inom Stockholmsbörsens OMXS30 index med en nedgång på 2,6 procent. Sedan årsskiftet är aktien ner 4,6 procent medan OMXS20 är tillbaka till en knapp uppgång.

"Vi anser att det är dags att börja köpa Assa Abloy", summerar Pareto Securities.

Investerarna tycktes hålla med och bytte på måndagen fot och aktien handlades upp över 3 procent under den första timmens handel till en kurs omkring 208 kronor.

Nyhetsbyrån Direkt har tidigare på måndagen rapporterat att Carnegie höjer sin rekommendation till köp från behåll med höjd riktkurs till. Även Pareto ger tummen upp och har höjt rekommendation till köp med riktkurs 220 (200).

Deutche Bank utrycker sig i positiva ordalag, och behåller sin köprekommendation med en mer modest höjning av riktkurs till 225 från 220 kronor.
Författare Direkt-SE

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.