Du är här

2017-09-14

Autoliv och Cloetta åt olika håll på börsen

Stockholmsbörsen rörde sig försiktigt uppåt på torsdagen med större kursrörelser i Autoliv och Cloetta. Autoliv blev en vinnare efter besked om en delning av bilsäkerhetsbolaget under en kapitalmarknadsdag medan konfektyrbolaget Cloetta föll efter en vinstvarning.

Vid börsens stängning var storbolagsindexet OMXS30 upp med 0,5 procent till nivån 1.588. Omsättningen på Stockholmsbörsen låg på 18,3 miljarder kronor.

Autoliv klättrade 11 procent. Förutom intention att dela upp bolaget, med tillhörande nya mål för de respektive delarna, levererades även uppdaterade mål för den befintliga strukturen. Autoliv siktar på att ha en försäljning som överstiger 12 miljarder dollar 2019 i befintlig struktur. Det ska ställas mot det tidigare målet som att bolaget skulle "nå" 12 miljarder samma år.

Bland övriga storbolag placerade sig Fingerprint högt inom OMXS30 med en uppgång på över 2 procent medan SSAB intog en sistaplats med ett tapp på 1,5 procent.

H&M förbättrades 2 procent inför fredagens försäljningsrapport för det tredje kvartalet. Klädkedjan väntas enligt SME Direkt ha ökat försäljningen med 5,0 procent i snitt till 51.621 miljoner kronor i sitt tredje kvartal för sommarperioden juni till augusti.

Cloettas aktieägare fick smaka på en sur karamell när konfektyrbolaget vinstvarnade för det tredje kvartalet. En förstörd produktionslinje i vid fabriken i Turnhout, Belgien ligger bakom vinstvarningen. Aktien föll med 11 procent.

Catena Media backade nästan 7 procent till 80:50 kronor. Priset i den placering där tre storägare minskat sina innehav blev 80 kronor. Sammantaget placerades 2 miljoner aktier, vilket kan jämföras med den avsikt som meddelades på onsdagen som var att sälja 2-3 miljoner aktier.

SAS lyfte drygt 1 procent. Strejken bland flygbolagets norska piloter är avblåst sedan de två norska fackförbunden NSF och SNF och SAS har tecknat ett treårigt avtal.

VBG noterades 2,6 procent högre. Bolaget aviserade på morgonen en order värd 13 miljoner dollar gällande leverans av elektriska klimatsystem till den amerikanska busstillverkaren Eldorado National.

Intrum Justitias vd Mikael Ericson har tidigare flaggat för att han avsåg att öka sitt innehav i kredithanteringsbolaget. Nu har han köpt 11.000 aktier och på börsen reagerade Intrum med en uppgång på 3,4 procent.

Många av onsdagens kursvinnare fortsatte upp på torsdagen. Hansa Medical steg drygt 5 procent, Gaming Corps var upp 10 procent och Tobii noterades knappt 2 procent högre.

Paradox belönades med en uppgång på 8 procent. Danske Bank har inlett bevakning av spelbolaget med rekommendationen köp och en riktkurs på 94 kronor.

Avega och Cinnobers aktier avancerade båda två uppemot 7 procent efter köpråd i Affärsvärlden.

FM Mattson gick upp nästan 5 procent efter att Kepler Cheuvreux tagit upp bevakning med en köprekommendation.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.