Du är här

2018-07-27

Autolivs avknoppning kommer med sin första rapport

wysiwyg_image

Bilsäkerhetsföretaget Veoneer, en avknoppning från Autoliv, redovisar ett resultat före skatt på -63 miljoner dollar för det andra kvartalet 2018.

Analytikerna hade räknat med ett resultat före skatt på -39,1 miljoner dollar enligt Inquiry Financials prognossammanställning.

Rörelseresultatet uppgick till -48 miljoner dollar. Väntat var -31,6 miljoner dollar.

Försäljningen summerades till 572 miljoner dollar. Analytikerna hade väntat sig en försäljning om 580 miljoner dollar.

Bolaget har haft en orderingång de senaste tolv månaderna på cirka 1,1 miljarder dollar på årsbasis.

"Vår starka orderingång de senaste tolv månaderna väntas generera en försäljning väl över 5 miljarder dollar under avtalens löptid", skriver Veoneers vd och styrelseordförande Jan Carlson i rapporten för det andra kvartalet.

Sedan Veoneers investerardag i slutet av maj har bolaget fått 15 nya order inom samtliga produktområden, vilket ger en årlig orderingång i nivå med den vid kvartalets slut.

"För närvarande ser vi ökad kundaktivitet för hela produktportföljen, samt en högre andel aktiv säkerhet i bilförsäljningen än förväntat", skriver Jan Carlson.

Jan Carlson skriver att dessa tidiga marknadsindikationer är uppmuntrande och uppger att om bolaget kommer fram till att de väntas påverka de kommunicerade försäljningsmålen för 2022 och framåt, så kan de även komma att påverka Veoneers kortsiktiga investeringsbehov.

Aktiv säkerhet visade en organisk försäljningstillväxt på 11 procent under andra kvartalet.

Den förväntade minskningen av organisk försäljning för 2018, om -3 procent, är främst ett resultat av Veoneers ändrade produktstrategi för kameror i slutet av 2013, samtidigt som vissa avtal för styrenheter och sensorer samt bromssystem fasas ut.

"I linje med vad vi tidigare kommunicerat förväntar vi oss att den starka tillväxten från nuvarande orderingång, inklusive styrenheter och sensorer samt bromssystem, börjar märkas mot slutet av 2019 för att sedan öka under 2020 och åren därefter", skriver Jan Carlson.

Aktien hade låg vid nollan tio över elva.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.