Du är här

2017-11-17

Avgörande Brexitveckor

wysiwyg_image

Inget har hänt under den första av de två veckorna EU:s chefsförhandlare Michel Barnier gav Storbritannien att komma med eftergifter i brexitförhandlingarna.

Men de kommande två veckorna blir avgörande om EU-toppmötet den 14-15 december ska kunna ge klartecken för att starta fas två av förhandlingarna om den framtida relationen.

Det uppgav EU-källor för Nyhetsbyrå Direkt på fredagen.

Michel Barnier uttalade sig den 10 november efter den sjätte förhandlingsrundan.

De 27 kvarvarande EU-länderna behöver lite tid på sig efter ett brittiskt bud för att ta ställning till om det räcker och för att förbereda ett beslut, förklarade EU-källorna.

Inga nya förhandlingsrundor har bestämts, men beredskap finns för veckan som börjar med den 27 november.

För att ge klartecken för fas två måste EU-toppmötet anse att "tillräckliga framsteg" har gjorts i fas ett om villkoren för utträdet - den finansiella uppgörelsen, EU-medborgares rättigheter och gränsen Irland-Nordirland.

Samtidigt fortsätter EU27:s interna förberedelser för fas två med att utarbeta riktlinjer.

Arbetsgrupper med experter från EU27-länderna har börjat kartlägga olika frågor kring en eventuell övergångsperiod och en framtida relation.

Utgångspunkten är vad man kan skönja av den brittiska regeringens rätt oklara positioner. Regeringen har i alla fall slagit fast att Storbritannien ska lämna EU:s inre marknad och tullunionen. Det betyder att relationen kommer att bli i form av ett frihandelsavtal, kanske likt det EU har med Kanada.

Andra möjligheter för avtal med tredje land ska också gås igenom, exempelvis för att reglera flygtrafik.

EU27 vill dock inte avancera för långt i sina interna förberedelser för fas två om inte fas ett rör sig framåt. Det skulle ge fel intryck mot Storbritannien, sade EU-källor.

Brittiska parlamentet diskuterar om utträdesdatumet den 29 mars 2019 ska skrivas in i den brittiska utträdeslagen och göra utträdet den dagen oåterkalleligt.

EU-källor påpekade att den brittiska anmälan till EU om utträde den 28 mars 2017 gör att utträdet sker automatiskt exakt två år senare enligt EU:s lagstiftning.

En viktig skillnad är att utträdesdatumet enligt EU-lagstiftningen kan skjutas upp genom ett enhälligt beslut av alla 28 EU-länder om mer tid behövs för förhandlingar.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.