Du är här

2017-09-13

Avvaktande dag på börsen

Stockholmsbörsen ackompanjerades av små kursrörelser under onsdagen. De stora europeiska handelsplatserna gjorde inte heller något större väsen av sig.

Storbolagsindexet OMXS30 stannade till slut oförändrat vid nivån 1.580. Omsättningen på Stockholmsbörsen nådde över 14 miljarder kronor.

"Det ser ut som att Stockholmsbörsen tjuvstartat en sedvanlig höstuppgång och uppgången är samordnad med Europa, Asien och USA. Indextunga verkstadssektorn har visat styrka trots den snabba dollarförsvagningen", kommenterade Erik Hansén, marknadsanalytiker på IG, för Nyhetsbyrån Direkt.

Apples flaggskeppsmobil Iphone X kommer att använda sig av ansiktsigenkänning i stället för fingeravtrycksläsare.

Apple, som är en stor trendsättare i mobiltelefonindustrin, skulle med sitt val av identifikationslösning kunna ge huvudbry för Fingerprint Cards aktieägare. Detta var något som biometribolagets vd Christian Fredrikson tonade ned.

"Apples lansering var fin och Apple kommer att påverka industrin. Det här ökar användningen av biometriska lösningar och ju mer det görs inom biometri, desto lyckligare gör det oss. Det är den vägen som vi har trott på med multimodalitet, där flera olika identifieringsmetoder tar plats", sade han till Nyhetsbyrån Direkt.

Fingerprint-aktien tappade 0,5 procent.

Skanskas vd Johan Karlström ska sluta som vd nästa år och lämnar då även styrelsen. Aktien backade 1 procent.

Hansa Medical stärktes med 6 procent. ABG Sundal Collier har inlett bevakning av forskningsbolagets aktie med en köprekommendation och riktkurs på 215 kronor. Investmentbanken bedömer att forskningsbolagets läkemedelskandidat Ides kan förändra spelplanen inom transplantationer.

Oljepriset steg och bland sektorbolagen var oljepriskänsliga Enquest upp drygt 4 procent. Lundin Petroleum var upp 0,7 procent.

Tobii klättrade närmare 8 procent. Under onsdagseftermiddagen mäklade Carnegie en storpost om drygt 1,5 procent av kapitalet. Förra veckan blev det känt att Investor fortsatt att minska sitt innehav i ögonstyrningsbolaget.

Karolinska Developments portföljbolag Bioarctic planerar en börsnotering på Stockholmsbörsen. Vidare kom ett annat portföljbolag med positiva studieresultat. Karolinska Development steg över 8 procent.

Exane BNP Paribas har höjt sin rekommendation för AAK till neutral från tidigare underperform. AAK avancerade 2,4 procent.

Fenix Outdoor och Nolato steg 3,6 respektive 4,1 procent efter att Dagens Industri pekat ut dessa två bolag som exempel på aktier som uppfyller klassiska investeringstips utifrån amerikanska investeringslegendarer som Warren Buffet och Charlie Munger.

Gaming Corps rusade hela 124 procent efter att ha tecknat ett avtal med amerikanska PDP. Spelbolaget kommer att producera ett spel baserat på PDP:s ännu inte släppta hårdvara. Uppdraget har ett ordervärde på drygt 21 miljoner kronor.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.