Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2018-11-20

Bekymmersamma trender för AB Sverige

wysiwyg_image

Med ett vikande bostadsbyggande sätter många sitt hopp till att exportindustrin ska ta över som draglok i den svenska ekonomin. Det är dock högst oklart om så blir fallet, i dagsläget sjunker även varuexporten. Det kan vara tillfälligt, men i värsta fall är det ett tecken på en global inbromsning och i så fall kommer även exportindustrin att bidra till att dämpa tillväxten.

Det säger Danske Banks chefekonom i Sverige, Michael Grahn, till Nyhetsbyrån Direkt.

"Bostadsmarknaden är på dekis och lär vara så under ett längre tag framöver och den inhemska konsumtionen ser ut att sjunka ganska brant nu under det tredje kvartalet. Den ser inte strålande ut framöver heller med tanke på de lägre reallöneökningarna. Då tänker man att exportindustrin ska ta över som gammal hederlig tillväxtmotor. Vi får hoppas på det, men det är högst osäkert i dagsläget, trots den svaga kronan", säger han.

Han säger att det såväl export som import av varor nu sjunker. Tittar man närmare på statistiken har särskilt export och produktion av massa och papper gått svagt på senare tid, och det syns även en viss försvagning i transportmedelsindustrin.

"Frågan är om de om här siffrorna är tillfälliga eller antyder att vi har en avmattning i industrikonjunkturen internationellt. Det är orosmomentet", säger Michael Grahn.

Han konstaterar att Tysklands BNP sjönk under det tredje kvartalet, vilket mycket handlar om en tillfällig effekt från nya utsläppstester som påverkar bilindustrin negativt. Men det går inte att utesluta att det också här finns en mer illavarslande signal om en global inbromsning.

"Det finns ett osäkerhetsmoment här, det kan vara något värre som inte är temporärt. I så fall skulle exportindustrin inte kompensera för de inhemska problemen på bostadsmarknaden, utan addera till dem. I nuläget är det oklart i vilken vågskål man ska lägga den kulan", säger Michael Grahn.

Eftersom importen fallit mer än exporten på sistone kan utrikeshandeln dock kortsiktigt ge en skjuts åt det tredje kvartalets BNP, som annars ser mycket svagt ut.

"Vi kan få en positiv effekt på BNP, men av fel skäl, nämligen att importen går ned mer än exporten. Fallande utrikeshandel är ju en negativ signal i sig", säger Michael Grahn.

Han tror för egen del att den sjunkande importen hänger samman med den svagare konsumtionen, att svenskarna köper färre importerade konsumtionsvaror, men det är svårt att belägga med statistik.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.