Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-03-28

Beskedet: Bonnesen får sparken

wysiwyg_image

Swedbanks vd Birgitte Bonnesen lämnar sitt uppdrag, uppger storbanken i ett pressmeddelande. Stöket runt den misstänkta penningtvättshärvan har nu lett fram till att vd Birgitte Bonnesen får sparken.
– Ur ett aktieperspektiv är det positivt, säger Aktiespararens analytiker Christoffer Ahnemark.

– De senaste dagarnas händelseutveckling har inneburit enorma påfrestningar på banken. Styrelsen har därför entledigat Birgitte Bonnesen. Med det sagt har Birgitte Bonnesen under sina tre år som vd gjort en betydelsefull insats genom att skapa en ledande digital bank med fysisk närvaro, säger Lars Idermark, styrelseordförande, Swedbank, i ett pressmeddelande som skickades ut bara en timme innan stämman öppnar.

Koncernfinanschefen Anders Karlsson har utsetts till tillförordnad vd.

Aktien handelsstoppad - handelsstoppet kvar tills stämmokommuniké släpps

Swedbanks aktie handelsstoppades efter drygt 45 minuters handel på torsdagen. Aktien hade då fallit med 3,7 procent. 

Handelsstoppet kvarstår tills stämmokommunikén släpps. 

På en vecka har aktien tappat 17 procent av sitt börsvärde. Sedan skandalen uppdagades den 19 februari har Swedbank-aktien rasat närmare 30 procent.

– Osäkerheten är så stor som den kan bli just nu i Swedbank med informationsassymetri och tveksamma budskap, säger Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark

– Aktien uppfyller själva definitionen av en fallande kniv och min rekommendation är att avvakta med aktieköp tills situationen klarnar, råder Ahnemark

Positivt att Bonnesen sparkas

– Ur ett aktieperspektiv är det positivt att styrelsen agerar resolut och sparkar Bonnesen. Förtroendekapitalet för Bonnesen har förbrukats på några få veckor och det är uppenbart att en ny ledare behövs, säger Christoffer Ahnemark och fortsätter:

– Situationen är verkligen extraordinär. Bonnesen har gått från en av börsens mest hyllade vd:ar till den mest utskällda efter att ha vilselett marknaden och levererar en rökridå av budskap, avslutar analytikern

Fallskärm

Birgitte Bonnesens fallskärm uppgår till nästan 22,7 miljoner kronor, skriver Di.se.

”Vid uppsägning från Swedbanks sida får Birgitte Bonnesen 75 procent av lönen under uppsägningstiden, som är 12 månader”, skriver Swedbank i sin senaste årsredovisning.

Redaktionen

Författare Redaktionen

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.