Du är här

2017-07-17

Besviket Getinge – efter svag utveckling: "Inte tillfredsställande"

wysiwyg_image

Getinges utveckling under det andra kvartalet är inte tillfredsställande.

Det vd Mattias Perjos i rapporten.

"Vår organiska nettoomsättning och orderingång minskar jämfört med samma kvartal förra året. På ebita-nivå balanseras detta delvis upp av valutaeffekter och intern effektivisering", heter det i rapporten.

En bidragande orsak till den svaga utvecklingen finns inom affärsområdet Surgical Workflows. Efter att ha levererat ett relativt starkt första kvartal 2017 minskade orderingången under andra kvartalet organiskt med 8,4 procent jämfört med det andra kvartalet 2016.

Den största nedgången ägde rum i säljregionen Americas, inom produktsegmenten Life Science, Surgical Workplaces och Infection Control, samt inom Infection Control i säljregionen EMEA.

LÄS MER: Getinges resultat under förväntan

Nettoomsättningen inom Surgical Workflows minskade organiskt med 6,5 procent jämfört med samma kvartal 2016.

Positivt i kvartalet var att bruttomarginalen stärktes till 47,6 procent jämfört med 45,7 procent föregående år, tack vare fortsatta effektiviseringar, en fördelaktig produktmix samt positiva valutaeffekter, påpekar dock vd.

"De första månaderna har jag lagt majoriteten av min tid på att träffa kunder och medarbetare. Jag kan konstatera att vi har en bra grund att stå på men att 2017 fortsatt kommer att präglas av utmaningar. Parallellt med att hantera dessa arbetar vi med den långsiktiga planen för Getinge, i syfte att ta oss tillbaka till lönsam organisk tillväxt, vilket jag är övertygad om att vi kommer att lyckas med. Jag ser fram emot att presentera mer information om detta senare i år", skriver Mattias Perjos.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.