Du är här

2017-11-24

BoE utesluter inte räntehöjning - trots Brexit

wysiwyg_image

Bank of England behöver antagligen höja styrräntan två gånger till de kommande tre åren för att få tillbaka inflationen till målet. Men brexit kommer att vara det som avgör hur penningpolitiken utvecklar sig.

Det sade BOE-ledamoten Silvana Tenreyro i en intervju med Bloomberg News.

Uttalandet kommer mindre än en månad efter den första brittiska räntehöjningen på tio år, och förstärker synen hos andra ledamöter om att räntebanan de kommande tre åren inte är huggen i sten.

"Brexit kommer sannolikt att påverka utbudssidan i ekonomin. Vi vet inte hur efterfrågesidan kommer att svara. Det beror på hur hushållen och företagen reagerar på det nya normala, på den nya potentialen. Chocker kan drabba ekonomin på ett eller annat sätt och vi måste svara på det", sade hon i en intervju på torsdagen, men som publicerades på fredagsmorgonen.

I sin första intervju efter att ha blivit BOE-ledamot i juli sade Silvana Tenreyro att den ekonomiska tillväxten kommer att bli "blygsam" under BOE:s prognoshorisont. Men då svag produktivitet undergräver ekonomins potential kommer till och med det räcka för att elda på det inhemska inflationstrycket.

Detta är ett av skälen, tillsammans med vad hon säger är tecken på att lönerna börjar stiga, som lett henne till att stötta räntehöjningen i november.

Men nästa steg är inte givet.

"Människor har till nyligen trott att brexit betyder att penningpolitiken kommer att förbli mycket ackommoderande och att styrräntorna kommer att förbli låga för evigt. Men brexit kan leda till andra utmaningar som kräver motsatsen. Det kan kräva en justering åt endera hållet, och det är inte självklart. Det är något att vara beredd på", sade Silvana Tenreyro.

Tala om vad ni tycker

Tala om vad ni tycker

Ni är just nu inne på en betaversion av nya aktiespararna. Lämna gärna feedback på vad ni tycker i formuläret nedan.